Страници: 1 2 3 [4] 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Домашна ферментация  (Прочетена 19907 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #45 -: (Вторник) 19 Април 2016, 14:44 »

Закуска от ферментирало жито

  Съставки: 2 с.л. жито и половин чаша вода
Житото се смила с кафемелачка и се изсипва в малка купичка, добява се водата и се разбърква. Покрива се със салфетка и се оставя 24 часа. Смяното жито леко ферментира.
 Може да се консумира с малко мед. Прибавят се по желание преди консумация малко смляни ядки (бадеми, орехи, лешници), също може и настъргани плодове.
 Действа много добре при констипация (запек). Действието се усилва, ако се добави и една ч.л. смляно ленено семе, заедно с житото да ферментира.

 Предимства на фитиновата киселина?
 Има някои предимства на фитиновата киселина, включително и нейната роля като антиоксидант (противораково действие). Възможно е хелиращото (почистващо / свързване с минерали) действие на фитиновата киселина да е полезно за намаляване на токсините в тялото. В Библията се говори за консумиране на безквасен хляб за една седмица по време на пасхата. Квасеният хляб е ферментирал хляб, т.е. с намалено съдържание на фитати. Смята се, че по времето, когато се яде безквасен хляб става един вид прочистване на храносмилателната системата.

Активен
Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #46 -: (Вторник) 19 Април 2016, 16:24 »

Благодарности на Antistar за полезната информация hi
Ще ви споделя моя опит за правене на хляб с квас. Всичко е както казва Antistar, като процеса на приготвяне на квас е по-рационален. Приготвената каша, с гъстота на тесто за палачинки, като започне да пуска мехурчета се замесва с брашно, докато стане твърдо тесто. То се разточва на кора с дебелина около 5 мм. и със стъклена чаша се изрязват кръгчета. Тези кръгчета се овалват с брашно от двете странии се сушат на стайна температура докато станат много твърди.
Когато решиш да правиш хляб, начупваш едно такова кръгче и го заливаш с чаша хладка вода, в която е разтворен малко мед. Колкото бобено зърно.Отгоре поръсваш с брашно, но не го бъркаш. След около 12-14 часа виждаш как тази смес активно отделя балончета. Тогава вече се слага останалото брашно и се действа по описания начин.
По този начин не се налага постоянно на поддържаш  жив квас като тамагочи Grin
Аз правя хляб в домашна хлебопекарна, по-лесно е. За 1кг. хляб трябва 680 грама брашно и 400мл вода. С част от тази вода трябва да се накисне сухия квас, както и брашното, с което се поръсва е от вече отмененото количество. Тази ферментирала смес се изсипва в машината, отгоре се слага брашното, без да се бъркат и върху сухото брашно се слага щипка сол. Хлебопекарната се включва с отложен старт от 5 часа. Чак тогава машината започва да меси. Тя програмата й е такава, че си знае колко време да меси, колко да втаса и колко да пече.
Имайте предвид, че ако се прави хляб от лимец и ръжено брашно, за да се активира кваса е необходимо повече време и по-висока температура.
Тази рецепта за сухия квас я зная от майка ми, а тя я научила от нейната баба. Някога хляба се е правил само така, с квас. Хлебната мая с термофилни дрожди се ползва от 50-те години, малко след войната. Хлябът, който се продава масово по магазините има технологично време за производство от 54 минути - от силоза с брашното до камиона с готова продукция.
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #47 -: (Сряда) 20 Април 2016, 00:34 »

Това е то - житото ми свърши.

Търсих си обяви... само че за София град и област всъщност изборът е по-скоро никакъв. А да платя 50лв, за да стигна до другия край на смешно малката ни държава, за да взема 100 кила жито, означава все едно съм го взел на двойна цена и ми е по-добре да си купувам кафяв ориз на дребно от БИЛА.

Да не говорим, че болшинството обяви са за тонове, а не разфасовки по 50 и 100 кила.




Така че, предлагам на хората от София и София Област да направим коалиция. Може да се съберем повече хора и да ударим някоя от по-тежките обяви и да си разделим на кой колкото му трябва.
На мен лично, 50 кила зърно ми стигат за половин година. Ако реколтата е от последната, си заслужава да се вземат 100, за година.



Например... във фермер.беге има интересна обява за 800 кила просо. Просото е интересно с това, че е максимално близо до пшеницата, само че няма глутен. В Африка ядат основно просо, тук някъде из темата трябва да съм споменавал за ферментирали каши от просо... прави се и хляб от него, и има доста китайски и японски рецепти също, че и руски, било е най-популярното нещо в Азия, преди ориза да го измести.

Едно време като ядях просо, си го купувах от зоомагазина, понеже никъде не се продава, освен там - води се "храна за папагали". Винаги ме питаха какво го правя цялото и никога не ми вярваха, че го ям. Там обаче килото върви по левче... а обявата във фермер беге пише, че е за 10ст. Което е невероятно и интересно, трябва да се провери.



Така че, ако някой също се интересува в момента, можем да се групираме, за да обършем някоя по-добра оферта =)
Активен

Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #48 -: (Вторник) 26 Април 2016, 09:44 »

Темата за хляба е чудесна Smiley Скоро направих първия си квасен хляб, не бухна чак толкова като на вашите снимки, ама по друга рецепта го правих, без толкова много втасване.Трябва да пробвам с рецептата на Anistar Smiley
Иначе си направих сухи квасни питки за после, че това непрестанно подхранване на кваса си е жива мъка. Само че не ги точих и да ги изрязва с чаша, а като кръгли *урабийки ги направих, доста дебелички станаха, но изсъхнаха добре на прозореца. От свекърва си съм виждала така да прави.

За сокопийството искам нещо да попитам - като пия солените ферменти, ми става много студено. Ама много. А след 1,5 чаши от реджувелака се наложи да зъзна 1 час под най-дебелите завивки и облечена като ескимос. Направо арктически студ. Това усещане го познавам от времето, когато бяхме вегетарианци, ходихме на изследвания и се оказа, че не синтезираме достатъчно витамин Д, та се наложи да взимаме добавки от рибено насло. Усещането сега ми е съвсем същото. И при това, не пия само сокове, ям твърда храна 1-2  пъти/ден. Защо се получава така?
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #49 -: (Вторник) 26 Април 2016, 11:49 »

Имам отговор, който ми е изкристализирал с времето и опита с тези неща. Но аз си отговарям на нещата по един някак си комплексен начин, и затова може да не звуча съвсем конкретен.




Стигнал съм до заключението, че телесната температура е ефект. Ефект, който се получава при взаимодействието на широка група приничини.

Убедил съм се, не никога няма една единствена причина, поради която ти е топло или студено, ами това е резултат от общата организация в процесите на тялото.




Според мен, тялото има няколко основни режима. НАПРИМЕР (казвам например), месояден, всеяден и тревопасен. Каквото и да правиш, винаги спадаш в някое от тези три определения.
И когато човек е всеяден, тялото усвоява един определен модел на вътрешно-физиологична организация. Когато човек е тревопасен, тялото усвоява ДРУГ модел на вътрешно-физиологична организация. И така-нататък.

И заради това, че тялото е организирано по друг начин отвътре, тревопасният човек и всеядният човек РЕАГИРАТ РАЗЛИЧНО на еднакви стимули и външни условия.







И така аз подозирам... че съществуват няколко (или пък две, заради първичната дуалност в основата на материалния и духовния свят) базови организации на организма, няколко основни модела на начина, по който организма е подреден в организъм.

И за един от тези базови модели на подреденост на организма, е характерен този студ и това измръзване.






Забелязвал съм, че студът е свързан с дишането. Забелязвал съм, че студът е свързан с храненето. Забелязал съм, че студът е свързан с физическата активност. Забелязал съм, че студът е свързан със съня и режимите на сън. Освен това, понеже се интересувам от астрология, съм забелязал, че студът е свързан и с прехода на планетите.

И освен това съм правил и много експерименти.

Когато аз умирах от студ, други хора се пробваха да "зареждат енергийно". И мъже, и жени (защото нали има разлика) допираха ръце по различни части от мен, масажираха ми меридианни точки, и резултатът беше един и същи - в скоро време и на тях им ставаше студено и започваха да умират от студ.

АКО приемем, че това е енергиен въпрос, то тогава енергията нито се създава нито се губи, нали така. Нали тя уж само минава от едно състояние в друго. Така че ако аз съм изсмуквал енергия от тези хора, тогава защо не ми ставаше топло? И ако не ми ставаше топло, тогава тяхната енергия къде отиваше? А моята къде отиваше?

С времето открих и по-научно обяснение за това. В книгата на Том Биърден "Енергия от вакума". Превеждал съм отделни сегментчета от нея на различни места из форума, ето тези например са по въпроса с температурата:

(като кликнеш на малкия линк над прозореца на цитата, ще те препрати към оригиналното място, откъдето идва цитата)

ЕНТРОПИЯ, дефиниция: - Ентропия е физична величина, която представлява мярка за безпорядъка на термодинамичните системи.







Из Енергия от вакума - концепции и принципи, Том Биърден, 2002г
Когато "създаваме ентропия", трябва да свършим работа. Дори и така да е, вършенето на работа не е наистина ентропно, освен ако заедно с това не загубим и контрола си върху енергията - чиято форма просто сме променили, чрез свършването на работата - и по този начин не загубим всяка последваща способност да използваме въпросната енергия (да променим формата й или да я преобразуваме) за вършене на полезна работа...



Ако така свършиш една работа, че да загубиш контрола си върху предшественика и наследника (енергоизточника и плода на отделената от него енергия), това води до БЕЗПОРЯДЪК.



Из Енергия от вакума - концепции и принципи, Том Биърден, 2002г
Интересно е да се отбележи, че енергията е енергия и остава енергия. "Неподредена" в крайна сметка означава "неизползваема" или "неудобна" и нищо повече. Неподредената енергия все още е енергия, и ако не я загубим от системата, всъщност можем да използваме самата система да я преподреди автоматично, например чрез просто ретроотражение. Цялата концепция за ентропията трябва строго да се тълкува като "енергия, чиято повторна употр*ба е загубена", поне от онези процеси, изпълнявани от въпросната система. От наша гледна точка, самата "ентропия" е просто допълнителна, обикновено "загубена" енергия, която трябва отново да бъде събрана и използвана.

...И когато наблюдаваме ентропия, също вършим работа чрез наблюдението.

Някои от грешните схващания относно ентропията отчаяно се нуждаят от коригиране. Например, цитирайки Вайнберг за работна дефиниция на ентропията:

"...определено количество, наречено ентропия: За да дефинирате ентропия, представете си, че част от температурата на системата много бавно се покачва от абсолютната нула. Нарастването на ентропията на системата, когато поглъща всяко следващо малко количество топлинна енергия, е равно на тази енергия, разделена на абсолютната температура, при която се доставя топлината."








Из Енергия от вакума - концепции и принципи, Том Биърден, 2002г
Ентропията в полу-отворена система, в която не е позволен достъп на енергия отвън, но е позволено напускането на енергия отвътре, наистина се понижава с времето, ако енергията на системата също се понижава с времето заради бягството навън.

В случай, че читателят не се е замислял за това, преди енергията да "избяга", тя не се прахосва/разхищава от разхижаващия "предмет". "Горещ" предмет е предмет, който е енергийно възбуден, но не горещ; енергията, която се разхищава от него (включително от енергийната компонента вътре в него) се прахосва/разпръсква, и следователно е разрушителна и "гореща" във взаимодействието си с тестовия инструмент (или с пръста ни, който усеща топлината). Термометърът (или който и да е друг инструмент) е външен за останалата система (дори и да е вграден в нея). Следователно, самото "измерване на температурата" означава енергия да премине от системата към термометъра (или друг инструмент), така че термометърът да измери топлината на прахосаната енергия, която току що е избягала от системата. Поради тази и други причини, Ромер - бивш редактор на A. J. Phys. - посочва, че "топлината" дори не би трябвало да се употребява като съществително.

Самата система е студена, непосредствено преди бягството на енергията. "Топлината" е следствие от взаемодействието на бягащата навън енергия и външен предмет, по начин, създаващ безпорядък. Вътре в системата, преди бягството й навън, енергията е подредена, и следователно - студена.



Значи тук има няколко ключови момента:
- ентропията е мярка за безпорядък на енергията
- излъчването на топлина представлява загуба на контрол над енергията
- да загубиш енергия по безпорядъчен (ентропен) начин, означава, да загубиш контрол над енергията така, че тя да е неизползваема повторно, нерециклируема
- безпорядъчната (ентропна) енергия е топла; подредената (структурирана/негентропна) енергия е студена





Следователно, в тези енергийни подходи не се случва никакво прехвърляне, преливане или обменяне на енергии. Има ИНДУЦИРАНЕ на ХАОС (затопляне) и ИНДУЦИРАНЕ на ПОРЯДЪК (изстудяване).

И се случва ПОЛЯРИЗИРАНЕ на енергията, а не прехвърляне - човекът с по-силен "полюс" поляризира човека до себе си, като по този начин човека до него усвоява неговия "полюс". Тоест ХАОСЪТ или ПОРЯДЪКЪТ се разпространяват, и по този начин един човек затопля или изстудява друг човек - създавайки порядък или повече хаос в личната енергия на съседа.










Така че... с това ново разбиране... по-лесно можем да си представим как усещането за личен студ и усещането за лична топлина всъщност представлява свръх-подреденост или свръх-хаотичност на личната енергия.

Имай предвид, че свръх-подредеността също вреди на живота. Несвободата вреди на живота, а несвободата е свръх-подреденост. Животът се НУЖДАЕ от хаос, за да го има и за да се развива.

Например, как се чувства човек в диктатурата на железния юмрук на един Нов Световен Ред? - Студено му е. На душата й е студено. Как се чувства човек в условията на пълна анархия? - Душата му гори.







Така че, това че ти е студено е следствие от свръх-структурираност на личната енергия и свръх-подреденост на физиологичните процеси на организма. Означава фанатичен порив на организма към организация.

И това е следствие от множество неща, цяла палитра причини, няма една конкретна причина.



Например, аз бих експериментирал с хаотично дишане. Може би е добра идея да намериш някакво агресивно, ентропно, екстровертно дишане от йогата, и да видиш дали това ще разсее студа.
« Последна редакция: (Вторник) 26 Април 2016, 12:00 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #50 -: (Вторник) 26 Април 2016, 14:57 »

За сокопийството искам нещо да попитам - като пия солените ферменти, ми става много студено. Ама много. А след 1,5 чаши от реджувелака се наложи да зъзна 1 час под най-дебелите завивки и облечена като ескимос. Направо арктически студ. Това усещане го познавам от времето, когато бяхме вегетарианци...Защо се получава така?



Днес имаш късмет! Smiley

По време на този период температурата на тялото им спада, както се случва при всички видове хибернация, защото в следствие от смъкването на вътрешната температура се образува вакуум. Това е биологичен вакуум, който позволява всмукването на висококачествени (наторителни/оплодителни) вещества, които поддържат живота на тези същества. Тези всмукани отвън вещества са емулсирани от натрупани концентрати мазнина, които животното трупа по време на захранващия период и които съхранява на места в себе си, като подготовка за наближаващото си гладуване.

Бел.прев: Тоест организмът на тези риби оцелява по време на хибернацията си, защото се поддържа с живителна енергия. Тази живителна енергия се създава вътре в рибата, и се създава от два елемента - първият елемент е мазнината, която рибата е натрупала в себе си; вторият елемент са фините енергии, които навлизат в рибата отвън, благодарение на създадения в нея биологичен вакуум, получен в следствие падането на телесната температура. Фините енергии отвън се смесват по съвършен начин с мазнините в рибата - емулсия - и така се създава нов вид етерична енергия. Именно тази етерична емулсия изхранва рибата по време на хибернацията й.




Следователно, според мен всичко е ясно.


Студът, падането на температурата, е в следствие на това, че организма преминава на друга енергийна форма на изхранване.

Смъквайки температурата си, организмът създава вътрешен биологичен вакуум.

Този биологичен вакуум е с цел да се абстрахират (виж темата от горния цитат) фини енергии от околното пространство.

Тялото свързва тези фини енергии с мастните запаси на организма, създавайки енергийна емулсия - вещество, представляващо енерго-концентрат.

Студът е проява на негентропия, и е израз на енерго-структуриращия процес, който води до синтезирането на емулсията от телесни мазнини и фини етеричности от околното пространство.

И това фино-материално вещество става новата хранителна основа на организма.

Това усилие е насочено с цел организмът да стане независим от земята, тоест от земното - храните с твърд остатък.





Админ! Мисля че тук току що се случи гениално откритие! Smiley дали може да преместиш тези няколко коментара около студа в темата зааа... Студените душове да кажем?



П.П.

Тоест често срещания хроничен студ при вегетарианците и гладуващите е форма на будна хибернация при хората.
Активен

Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #51 -: (Вторник) 26 Април 2016, 17:48 »

Темата за хляба е чудесна Smiley Скоро направих първия си квасен хляб, не бухна чак толкова като на вашите снимки, ама по друга рецепта го правих, без толкова много втасване.Трябва да пробвам с рецептата на Anistar Smiley
Иначе си направих сухи квасни питки за после, че това непрестанно подхранване на кваса си е жива мъка. Само че не ги точих и да ги изрязва с чаша, а като кръгли *урабийки ги направих, доста дебелички станаха, но изсъхнаха добре на прозореца. От свекърва си съм виждала така да прави.

За сокопийството искам нещо да попитам - като пия солените ферменти, ми става много студено. Ама много. А след 1,5 чаши от реджувелака се наложи да зъзна 1 час под най-дебелите завивки и облечена като ескимос. Направо арктически студ. Това усещане го познавам от времето, когато бяхме вегетарианци, ходихме на изследвания и се оказа, че не синтезираме достатъчно витамин Д, та се наложи да взимаме добавки от рибено насло. Усещането сега ми е съвсем същото. И при това, не пия само сокове, ям твърда храна 1-2  пъти/ден. Защо се получава така?

 СДраганова, благодаря, но рецептата не е моя. Взета е от тук http://whitepigeonbg.blogspot.bg/2011/04/2.html

 Пробвала ли си да си определиш конституцията по Аюрведа? Може би имаш нужда да пиеш и топли напитки, като чай, домашен зеленчуков бульон.
 Ако конституцията ти е преобладаваща Вата, може да се разбалансираш сериозно със студени напитки и суровоядство например. Погледни тук https://geosoul.wordpress.com/2012/06/12/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B0/
 Защо се отказахте от вегетарианството?
 Какви упражнения правиш, за да се поддържаш в правилна позиция? Smiley
Активен
Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #52 -: (Сряда) 27 Април 2016, 19:24 »

Леле Форум, шокираш ме направо с тези открития. Как ти ги ражда главата? Много интересно ми стана това за хибернацията и подредеността/хаоса на енергията. Звучи много логично, но аз съм толкова некомпетентна, че не мога да направя коментар.

Относно коментара ми, че ми става студено от солените ферменти и реджувелака, се поправям - и от сладките ферменти ми става студено. За целите на експеримента днес изпих 1л само сладък фермент и ми стана студено - ръцете и носа ми са студени, по цялата кожа, особено на ръцете ме побиват тръпки и усещам студ.  Ако мога да ги класирам - най-брутален е реджувелака, после солените ферменти, сладките са най-меки като действие.

Antistar, направих теста, Питта-Вата съм. Спряхме вегетарианството като се върнахме от Китай с по 11 кг "чай" на човек. Беше невъзможно да останем вегетарианци, "стръвно" ни се ядеше месо. За статистиката, бяхме вегетарианци  в продължение на 3 години и всичко приключи с втората доза чай. В "чая" на съпруга ми имаше хл*барки, стоножки, скорпиони, рога, копита, жен шен, анасон, морски раковини, змийски кожи, кори от дървета и какво ли не още. Моят беше изцяло "плодов" - кори, камънаци, плодове, жен шен и подправки.

Упражнения знам от китайските лечтели, освен да те лекуват, ако имаш желание можеш да останеш и на практика - показват ти упражнения за събиране и движение на "чи", които са техни, на тяхната школа, и са най-голямата им тайна. Всички други неща, които правят - лекуват, палят огън, местят разни предмети е разрешено да снимаш, но упражненията - не. Не можеш дори да си записваш, нищо. Кой каквото запомнил - това. Нашите упражнения най-много приличат на ци гун упражненията, които видях в нета. Движенията са съвсем икономични, но ако успееш да ги направиш правилно, целия плувваш в под и усещането за горещина е много силно. Същото става и при медитацията за събиране на "чи". Аз, за съжаление, не ги правя. Много голямо усили ми коства да вляза в това състояние и се отказвам. Получава ми се, но ми е трудно, много трудно и се демотивирам.



Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #53 -: (Сряда) 27 Април 2016, 19:39 »

Много интересно! За първи път чувам някои от нещата, които казваш... ще ми трябва време да ги храносмеля.



Но не мислиш ли, че студът е достатъчна мотивация? Ето, че ти разполагаш със свое решение... Ако бях на твое място, идеята, че мога да живея пълноценно само на сокови ферменти, и че това би ме стимулирало да си правя упражненията, които знам, поне за да се затоплям, когато ми е некомфортно, би ми била достатъчна мотивация да експериментирам с такъв един жизнен модел.
Активен

Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #54 -: (Петък) 29 Април 2016, 00:26 »

Прав си, само да не беше толкова трудно Sad

Като се заговорихме за топлината и студа, се сетих нещо което не съм ти казала. Т.н. пулсова диагностика няма нищо общо с пулса - те пускат малко чи по мередианите и слушат какъв отговор се връща. Когато ти балансират левия и десния меридиан ти пускат много чи - усещането е за 220 волта ток, все едно си хванал гола жица и я държиш към 15 секунди. Мускулите ти колабират, жужиш като електричесла жичка, но не усещаш нито топлина, нито студ. А като ти отварят 3-тото око с тока си е направо чудничко - освен че усещащ 220-те волта,  виждаш 3Д черно бяла катрина (с разлчини форми при различните хора) прожектирана отвътре на черепната ти кутия. Но пак няма топлина или студ.
Един път съм хващала жица по погрешка, но не си спомням дали имаше топлина или студ. Някой с по-скорошни спомени има ли?
Активен
Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #55 -: (Събота) 07 Май 2016, 20:37 »

Форум, нещо влязох в дилема как се ползва arilock-a. Червената тапа отгоре трябва ли да е сложена или не?
Аз я махам като сипя водата, а преди малко изгледах едно видео за правене на медовина, в което си беше отгоре. Ако е отгоре, къде отива въглеродния двуокис?
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #56 -: (Понеделник) 11 Юли 2016, 15:55 »

  Киселото зеле и зелевият сок (зелева чорба) имат мощно лечебно действие, особено при симптоми от неясен произход, при които не може да се постави точна диагноза за лечение или не може да се открие огнището на заразата. Ферментиралото зеле е е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата. Киселото зеле е източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane). Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства. Сутрин с 1-2 чаши зелева чорба може да си прочистите стомаха и червата. 
Активен
Неактивен MayaS
Newbie
*
Публикации: 2

« Отговор #57 -: (Четвъртък) 22 Септември 2016, 21:26 »

Много интересна тема и благодаря за споделените информация и опит Smiley

От известно време се интересувам от дива ферментация на плодове и плодови сокове. Експериментирам, следвайки съветите на различни блогъри, за стартер ползвам т.нар. ginger bug. Напитките се получават приятни на вкус, някои по-леко, други по-силно се газират. Единствено по-неприятен опит имах с опит за ферментация на сок от пресни (необработени термично) малини - след ден и половина ферментация се бяха завъдили плодови червейчета. Много ми се искаше да ферментирам пресни плодове, но не знам как да се избегне този момент с плодовите мушици и техните червейчета.

Методът, който използвам е накратко - рендосан пресен джинджифил + същото количество захар, с добавена вода се оставя в покрит с кърпа съд да ферментира няколко дни. Всеки ден се добавя нова порция равни части джинджифил и захар. В зависимост от температурата, ферментация настъпва от 2 до 5 дни по-късно. Готовата закваска (стартер) се познава по това, че има балончета и леко разпенване на повърхността, има лек аромат на джинджифил, леко киселее. След това се приготвя чай от джинджифил (нарязан на ситно джинджифил, захар и вода) или плодови сокове - плодове се загряват във вода до кипване, след това на ниска температура се оставят да къкрят 20-тина минути, добавя се и захарта и като изстине течността се прецежда, добавя се закваска и новополучената течност се оставя в покрит съд на стайна температура да ферментира. Разбърква се периодично всеки ден с неметална лъжица и се опитва на вкус. По някое време плодовата напитка започва да става по-кисела (полезните бактерии се хранят със захарта) и в нея също се образуват балончета. След 1, 2 или 3 дни в зависимост от температурата и вкуса, напитката се прехвърля в бутилка с вакуумна запушалка. Така отделеният въглероден двуокис газира напитката. Периодично през няколко часа се отваря, за да не гръмне Smiley
Най-сполучливите ми опити (на вкус) са с шипки и (сварени) малини Smiley


За съжаление, нямам достатъчно познание за ферментацията на плодови сокове и до сега не съм успяла да намеря систематизирана информация, която и да е разбираема за обикновен човек и която да хвърля светлина по темата.
Ще се радвам, ако някой с повече познание сподели какво мисли по следните въпроси, които ме занимават:

1. Кои са точно етапите на ферментация и как да се избегне алкохолна такава?
2. Наистина ли получените напитки са пробиотични, както се твърди?
3. Почти навсякъде се казва да опитваш ферментиращата напитка и така да прецениш кога и дали е готова. Все пак, кои са признаците, по които да се познае, че напитката е годна за консумация, не само на вкус?
4. Забелязах, че в зависимост от това, колко дни е ферментирала самата закваска - понякога се образува фин бял слой на повърността - прилича на слоя плесен върху киселото зеле. Това добре ли е или не?
5. Понеже винаги претривам сварените плодове през цедка, част от тяхната месеста част попада в сока и го сгъстява. В резултат по време на ферментацията се образува нещо като пяна и парцалчета - това трябва ли да се избягва или е добре да го има?
6. Последната ферментация на малини я направих със стартер, който беше на повече от 5 дни, слабо активен, но с добър вкус. Малиновата напитка ферментира само за 1 ден, а на следващия вече започна леко да мирише на алкохол. Това трябва ли да се избегне и ако да - как?

Някак си с киселото мляко ми е много по-лесно, знам перфектно етапите и как да избегна "грешки". За плодовите сокове обаче - не. Дивата ферментация е много тънък процес и мисля, че освен усет са нужни и други познания. Надявам се да се намери някой, който да може да ми обясни неяснотите Smiley
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #58 -: (Четвъртък) 22 Септември 2016, 22:59 »

Здрасти MayaS! =)

Ами... почвам с това, което аз съм научил:


1. Кои са точно етапите на ферментация и как да се избегне алкохолна такава?

Почти всичките ми ферментации са диви (единствените, които не са били, бяха онези, направени с "ginger plant", както съм разказал в темата).

И честно казано - никога не съм успял да повторя две еднакви ферментации. Всяка реколта си има вкуса. И не всяка реколта съзрява еднакво. Гледам на нещата като на малки планети - стъклената дамаджана Е планета.

Разгледай тази статия:

http://static.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2014/04/sealed-bottle-garden-david-latimer-1.jpg
Домашна ферментация

http://www.boredpanda.com/sealed-bottle-garden-david-latimer/


Тази дамаджана е била хемретически затапена преди 40 години. Растението поема водата от влажната пръст, в което е било посадено, изпарява я през листата, и тя се стича на конденз по бутилката обратно в корените. През деня растението произвежда кислород, който диша във вечерния си цикъл. Въглеродния ддиоксид, което диша в дневния си цикъл, идва от разлагащата се листна маса от собствените му окапали листа. Собствените му окапали листа също така служат за тор и допълнителна пръст.

40 години тази бутилка не е отваряна. И това може да се направи почти с всеки вид растение.

Важните моменти тук са три:

- Растението в крайна сметка произвежда допълнителна, новосъздадена вода. За това говори и Виктор ШЩаубергер в книгите си: http://xcombg.net/index.php?topic=904.msg35457#msg35457

- Растението произвежда допълнителна, новосъздадена почва. Шаубергер говори и за това в книгите си, а Тесла обръща специално внимание на "магията на почвата" в статията си от 1900г в списание "Век", която съм превел на блога си: https://june1900blog.wordpress.com/

- В този затворен ПЛАНЕТАРЕН Еко-кръговрат има външно вложение на енергия - слънчевата светлина, която блести през стъклото на дамаджаната. ТОВА е силата, стояща зад новородената вода, новородената почва и новородения кислород в малката еко-система. Растението е просто ИЗВЪРШИТЕЛЯТ на тази Сила.




Говоря ти за това, защото... когато затвориш една ферментираща дамаджана с бактерии... тя е СЪЩО планета, тя е СЪЩО живот, тя е СЪЩО еко-кръговрат. С тази разлика, че вместо едно растение, в нея има ЦЯЛА ЦИВИЛИЗАЦИЯ от живи организми, цяла култура. Затова се нарича култура, а не "зараза".



И ето какво.

Ти знаеш... че културата на нашата планета Земя е породена от Бог. Знаеш, че когато някой герой или бог умре, той отив на небето и се превръща в съзвездие, както са казвали едно време. Ти знаеш също така, че древните народи боготворят Астрологията и Астрономията, по звездите съдят за съдбините на нашето общество и цивилизация.


ТИ... ТИ САМАТА... си Звездата на своята планета. Ти си Слънцето. Ти си божеството, посяло културата. Ти си Астрономията и Астрологията - ти си звездното небе за ферментиращата дамаджана.

Самото ти присъствие и внимание, което отделяш, е външно вложение на енергия в този "затворен" еко-кръговрат. Това е една от дълбоките тайни на ферментацията въобще.

Ферментацията се цени от хората, защото добрата ферментация говори за добротата на човека, който се е грижил за нея.


Внимание, Грижа, Старание, Присъствие - това са нужни съставки за пълноценното развиване на твоя малък свят.








2. Наистина ли получените напитки са пробиотични, както се твърди?

Да, всички са.

Могат да ти окажат вреден ефект, обаче, ако позволиш ферментацията да продължи в червата ти. Много често тази динамика внася промени в баланса и ритъма на тялото. В хомеостазната му среда. И не всяко тяло реагира по еднакъв начин на резки промени в хомеостазата. Защото ферментацията е едно... съществуване. Един цикъл на живот и смърт, динамика, страсти, верига следствия от Висша за тях причина. И тялото ти става дом за този огън на живота.

Някои хора могат. Други не. За някои е полезно - за онези, които са здрави и силни, но студени като празна печка за дърва. За други е вредно - за онези, които са меки и деликатни като восък, които ще живеят по-дълго, ако не поддържат пламък.


4. Забелязах, че в зависимост от това, колко дни е ферментирала самата закваска - понякога се образува фин бял слой на повърността - прилича на слоя плесен върху киселото зеле. Това добре ли е или не?

Да, това е плесен. АБсолютно безвредна. НО, тя също се храни със съдържанието, също отделя ензимите си в него, за да се нахрани с него, и също отделя метаболитните си продукти в него, както и всички останали замесени в това култури.

Тя по никой начин не е вредна... но заради участието си, променя вкуса. Обикновено към по-зле. Променя и съдържанието на напитката - естествено. Не към "по-зле"... просто го променя.




За останалите ти въпроси, аз лично смятам, че отговорът няма значение, защото е тривиален. Няма вредни последствия.


Алкохолната ферментация зависи винаги от културите. Има както аеробни алкохолни култури, така и ан-аеробни култури. Хванеш ли някоя от тях - ще имаш алкохол.

Честно казано, не мога да ти дам специфичен съвет как да го избегнеш. Аз често го преследвам целенасочено. Купувам си чепка грозде - и колкото по-замъглено е отгоре, толкова по-добре. Това е винената култура.

Смилам чепката на пресоваща сокоизстисквачка и сока, заедно с джибрито от чепката, го смесвам с каквото и да е, стига да има захар - други плодове, чиста кафява захар или разтворен мед - и резултатът винаги е вино. Алкохолно, истинско вино, което напива. Само че не от грозде =)
Активен

Неактивен MayaS
Newbie
*
Публикации: 2

« Отговор #59 -: (Петък) 23 Септември 2016, 10:00 »


2. Наистина ли получените напитки са пробиотични, както се твърди?

Да, всички са.

Могат да ти окажат вреден ефект, обаче, ако позволиш ферментацията да продължи в червата ти. Много често тази динамика внася промени в баланса и ритъма на тялото. В хомеостазната му среда. И не всяко тяло реагира по еднакъв начин на резки промени в хомеостазата. Защото ферментацията е едно... съществуване. Един цикъл на живот и смърт, динамика, страсти, верига следствия от Висша за тях причина. И тялото ти става дом за този огън на живота.

Някои хора могат. Други не. За някои е полезно - за онези, които са здрави и силни, но студени като празна печка за дърва. За други е вредно - за онези, които са меки и деликатни като восък, които ще живеят по-дълго, ако не поддържат пламък.


Интересно Smiley какво значи точно да "позволиш на ферментацията да продължи в червата ти"?
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални