Страници: 1 2 [3] 4 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Домашна ферментация  (Прочетена 19286 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #30 -: (Събота) 27 Февруари 2016, 13:23 »

От известно време отново експериментирам с разни неща. Целта за тази година е да успея да направя хубави сушени чушки, както е толкова разпространена и стара традиция из цялата страна.

Наясно съм обаче, че това уж би трябвало да се прави само с един сорт (селски) червени чушки. Моето начинание смятам да се състои в това да изнамеря методология това да се постигне и с други сортове червени чушки.






Междувременно обаче забърках друг интересен бъркоч. Докарах на култивирани печурки вкус на манатарка. Не е съвсем същия вкус на манатарка, естествено, и експертите дегустатори не биха сбъркали истинска манатарка с това нещо... но със сигурност, за нетренирания и непретениозен нос и език, доста мяза на манатарка.

Нарязах голяма купчина култивирани печурки (купени не от пазара дори, ами от Лидъл). На тази голяма купчина (една йенска тенджера с връх, от онези стъклените тенджери), нарязах на ситно една голяма глава кромид лук.

Добавих ГОЛЕМИ количества подправки - кимион, черен пипер, червен пипер и чубрица. Може би по три-четири супени лъжици чубрица и червен пипер, две супени лъжици кимион и половин супена лъжица черен пипер.

Омешах всичко хубаво... и го оставих хубаво да изгние за около седмица.




Тъй като няма сол, нещо трябва да държи настрана гнилостните култури... това се поема от лука. Затова не можете да махнете лука от цялата идея, той е единствения антибиотик в гниещата маса. Освен това, когато лука ферментира, става по-дъхав, и именно този дъх на лук се смесва с миризмата на изпотени чорапи, която печурките придобиват. И се получава много близък вкус и мисир до този на манатарката.

Така че не можете да махнете лука, нито да го замените със сол. Със сол ще стане, гъбите ще ферментират, но дъхът накрая ще липсва и няма да наподобява манатарка.

Големите количества сухи подправки са нужни също така, за да попиват влагата, която ще се развие от скапването на гъбите. По-малко течност навън и повече влага прибрана в изсушените подправки добавя повече сигурност (по-малка вероятност за мухлясване) и добавят и нови специфични вкусове.
Активен

Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #31 -: (Четвъртък) 31 Март 2016, 01:05 »

   Не консумирах сол в продължение на няколко месеца и си приготвях вкусно кисело зеле със синя хвойна  Smiley Лишаването от сол действа много пречистващо, а когато се храните с чиста храна процесите на регенерация на тъканите не се възпира след гладуване. И при високо кръвно налягане в главата солта предизвиква неочаквано покачване, като резултата е все 1 да си играеш на руска рулетка.

Синя хвойна
http://kasnaprolet9999.blog.bg/photos/63527/original/2(4).jpg
Домашна ферментация


 ОПИСАНИЕ: Храст, който при благоприятни условия може да достигне до 12 м височина, с неправилна, по-рядко конична форма. Летораслите са червенокафяви, а кората е сивокафява. Листата са остри иглести, разперени, плитко жлебовидни отгоре, с белезникава линия, бляскаво зелени отдолу, с тъп гръбен ръб. Галбулите (плодчетата) са кълбести, почти приседнали, синкавочерни, често с полеп, обикновено с по 3 длъгнести сивокафяви семена. Цъфти през май – юни, а семената узряват през есента на следващата година.

 В кората на растението, зелените плодчета и клонките са установени до 8% съдъжание на дъбилни вещества, восъци, гуми, пектини, органични киселини (мравчена, оцетна, ябълчна), калиевите и калциевите соли на тези киселини, витамин С, антозиани, тлъсто масло.
 
ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Като спазмолитично, протививъзпалително, диуретично и ароматизиращо средство при хронични (но не и остри) възпаления на бъбреците и пикочния мехур, ставни болки, дерматити, стомашни и чернодробни заболявания във вид на запарка: по 2 чаени лъжички на ситно нарязани плодчета се заливат с 2 чаени чаши вряща вода, като след изстиване течността се прецежда и се сварява със захар на водна баня, докато се получи гъстотата на сироп. От сиропа се взема по чаена лъжичка преди ядене 3 пъти на ден по указания и под контрол на лекаря.
При сухата дестилация на хвойновата дървесина се получава хвойнов катран, който се употребява във форма на мази, спиртни разтвори или сапуни при кожни възпаления.
Етеричното масло от растението (плодчетата, клонките, дънерите  други) се употребява за втриване по кожата при ревматични болки, а особено много в парфюмерийната промишленост, като влиза в състава на разни освежаващи въздуха композиции и др.
От хвойновите плодчета след ферментация се получава алкохол, а остатъците след ферментацията могат да се използват за фураж на едър рогат добитък.
 

Рецепта:
КИСЕЛО  ЗЕЛЕ  БЕЗ  СОЛ - Направете киселото зеле в голям съд - делва, бидон или бъчва.Делвата трябва да е гледжосана отвътре.Снабдете се също така с тежък капак, няколко добре измити, гладки камъка и зеле / бяло или смес - бяло и червено /.На 36 кг.бяло зеле се поставят 60 грама плод от хвойна.Хвойната се продава в билковите магазини, по пазарите и в МЕТРО.

Измийте много добре съда, в който ще поставите зелето.Измийте и нарежете зелето на много тънки ивици, можете да настържете на ренде.Започнете да редите зелето на пластове - на дъното поставете ред зеле и притиснете със стъклена бутилка или дървено чукче така, че да се образува сок.Всеки слой трябва да бъде омачкан и притиснат така,че да се напои в собствения си сок и да се образува пяна.Поръсете няколко зърна от хвойна и сложете втория пласт от зеле.Повтаряйте процедурата като ръсите между пластовете с хвойна и напълните целия съд.Сложете отгоре няколко цели зелеви листа и покрийте с чиния.Затворете с капака и затиснете с тежък, измит камък.Сокът от зелето трябва да покрива всички пластове зеле.Оставете на топло при температура 21 - 27 градуса, за да започне ферментацията.Покрийте съда с чиста кърпа, която ще предотврати проникването на прах.След няколко дни отстранете образувалата се пяна и после правете това през 1-2 дни.Всеки път измивайте капака и камъка с гореща вода.Когато престане да се образува пяна ферментацията е приключена.След 3 - 4 седмици киселото зеле ще е готово за консумация.
На дъното на съда можем да сложим смлени зърна от пшеница, ечемик или ръж, да ги покрием със зелеви листа.Така ще ускорим ферментацията и зелето ще добие по - кисел вкус.В случай, че образувалия се сок при намачкването на зелето не е достатъчен, добавете сок от зеле / приготвен в сокоизтисквачка /.Моето зеле е домашно, не получих много сок при намачкването затова добавих допълнително зелев сок.
Така приготвеното зеле се съхранява в стъклени буркани в хладилника.Аз приготвям зеле по тази рецепта в стъклен буркан от 3 или 4 литра.
Зелето можем да консумираме в този вид като салата, да му добавим семена, да смелим всичко в блендера и да получим вкусен сос.

        
Смерка

 Приготвя се с изворна вода и плодчета хвойна, които се оставят за месец в буркана.
След седмица започва ферментацията и плодовете на хвойната се движат нагоре надолу, сякаш танцуват Smiley
Не съм го пробвала, казват че има специфичен вкус, но със захар става приемливо за повече хора. Захарта може да се добави и след ферментацията, а по време на ферментацията ако искате алкохолна напитка около 6 градуса.
 Готово е когато плодчетата се утаят на дъното.
« Последна редакция: (Четвъртък) 31 Март 2016, 01:10 от Antistar » Активен
Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #32 -: (Петък) 15 Април 2016, 19:50 »

Форум, моля те разкажи по-подробно за сокопийството. Как точно приготвяш солените форменти и как точно приготвяш сладките, за да получиш по 2 литра течност от всеки? И за какви 2 литра домашен алкохол говориш? Продължаваш ли да ги пиеш? От колко време го правиш?
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #33 -: (Петък) 15 Април 2016, 23:07 »

Ами... ако питаш подробно за сокопийството, това е сериозна работа. Става дума за сериозно преустройство на организма - това ще рече сериозна перестройка в хомеостазното равновесие; в хормоналния баланс; и в психиката. Искам да кажа, че въпросът засяга отделна тема, като това най-добре да стане тук: Лечебно гладуване <> инедия; и разликите

Темата е доста дърта и първите ми коментари са били отдавна. От страниците на темата прегледай и няколкото коментара на Ключарят >тук<.

Въпросът със Слънцегледането също е свързан с твоето питане.

Освен това, навсякъде из форума са пръснати коментари за инедията, в контекста на различни теми... което е жалко, може би трябва да се подреди.






А за количествата - въпросът е икономически-индустриален:

Нужен ти е един бидон за пиене и един бидон за зреене. Или са ти нужни съдове, равни по обем на един бидон, в които да прехвърлиш узрелия фермент, преди да сложиш новия да зрее. Трябва ти такава поточна линия, за да си обезпечиш постоянна наличност.
Можеш да установиш какво количество ти е нужно (или желаеш) дневно само чрез експериментиране и донатъкмяване на битовата работа към твоите нужди и вътрешни промени. Мащабът може да не е бидони, може да са и тенджери, но схемата е същата - един голям обем, в който да зрее (пасив), и някакъв обем, в който да се съхранява узрялото и от който да се консумира (актив).

Ако ще консумираш и сладко и солено, тоест два фермента, ти трябват две поточни линии.



За сокопийството трябва да се отървеш от твърдата маса. Единственият адекватен и същевременно икономически изгоден начин е, да прекараш целия материал през сокоизстисквачката, за да добиеш концентрирани зеленчукови сокове. После тези сокове се разреждат със солена вода, докато не постигнеш нужния обем. Само чрез експериментиране можеш да набараш колко ти е подходящо да разредиш соковете със солена вода, така че хем да удовлетворява желанията ти, хем все пак да е достатъчно концентрирано, че да се случва нещо значително като ферментация.

Относно сладкото производство, моят съвет е да ползваш мед. Тоест медовина. Един литър/кило мед излиза къмто 8 лв от непознат търговец и с него можеш да направиш 6 литра медовина от средна концентрация. Ако купуваш плодове, ще ти излезе много по-скъпо, за да се удовлетвориш, а и никога няма да можеш да постигнеш достатъчно захарност, за да направиш добра "алхимия".







Не, понастоящем не съм сокопиец =) Бил съм, в един период от живота си. Всъщност търсех едни свои коментари тук, в които разказах специфични неща, към които исках да те насоча, но не ги намерих. Както и да е, все пак горните теми може би ще ти отговорят на някои въпроси и ще породят други.
Активен

Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #34 -: (Събота) 16 Април 2016, 00:04 »

sdraganova, добре дошла !
Скромното ми мнение е, че преди да се захванеш със сокопийство, трябва да изчистиш тялото. Прав е Форум, тялото, а и не само то, трябва да е в хомеостаза. Т.е. телесно и душевно равновесие. Направи няколко дни гладуване, като още по-добре е в началото да не пиеш вода. Ще се изненадаш от резултата. Ако до сега не си го правила, започни с три денонощия глад, като първите две и без вода. Впрочем "глад" е условно казано, защото парадокса е, че не чувстваш глад и жажда. Прави го всеки месец, като увеличаваш с по един ден. Според специалистите трябва да достигнеш 21 дни без храна, като първите 7 и без вода и чак тогава да минеш само на сокове. Имай предвид, че при всеки човек реакцията е различна. Някой тела реагират драматично на липсата на храна и вода. Но като правило ще чувстваш отпадналост, световъртеж, шум в ушите, тъпа болка в черния дроб. Това е нормално. Емоционално може да почувстваш гняв, раздразнителност, спомени за минали неприятни ситуации, така и усещане за безпътица и опустошителна самота. Но това минава бързо.
Ако имаш проблем с волята, ще ти предложа метод за мобилизация: Поглеждаш календара и си казваш: "Днес е 16-ти, вода ще пия на 18-ти, а фреш на 19-ти." Върши работа, просто залагаш програма.
Желая ти успех !
П.П.
Тъй като нямаш под ръка готови ферментирали напитки, пий сок от кисело зеле. Съдържа много полезни ензими. Но го разреждай с вода, че е твърде солен.
Активен
Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #35 -: (Събота) 16 Април 2016, 11:01 »

Здравейте всички и благодаря за приема Smiley Като че ли най-сетне намирам това, което търся - хора с реален опит върху себе си.

Попаднах на форума, защто търсех как се казва на български airlock. Запалена съм много по ферментациите, отглеждам комбуча в сериозни количества, правя суроватка от сирене, млечен кефир, масло, Гхи, квасен хляб, кимчи, а напоследък и ферментирали моркови, зеле и плодове. И поници гледам.

Прочитайки постовете на Форум за Домашата ферментация се впечатлих много, веднага хванах бурканите с морковите, изпих им сока и се почувствах като Супермен - няма такова усещане просто. Натурално съм си с кръвно 90/60 което има навика да ходи до 80/60, 70/50...През повечето време ходя като удрен електрон и трябва да приемам някакви симуланти (кафе, какаови зърна, люто, зеленолистни сокове, солена вода, айрян, много рядко и кока кола), за да имам някаква сила да свърша нещо. А саламурата от морковите ме изстреля на върха просто - толкова жива, концентрирана, бърза съм се чувствала само едно време като пиех Ред бул с кафе. Някак си почувствах, че това е моето нещо и трябва да намери място е ежедневието ми. И вече 4-5 дена правя опити, залагам буркани, пия ферментирало/недоферментирало.... Ефектите са налице, макар че поради други причини се разболях от грип и това като цяло ми свали общия тонус - почти не ми се пие кафе, намалих количеството от 6 на 2 кафета, имам чувството че и тях пия за удоволствие и по навик, а не че имам нужда; апетита ми силно намаля, ядат ми се само пресни или ферментирали храни. Общото усещане за празна/ненатоварена храносмилателна система за пръв път ми носи удоволствие, а не стържещо чувство на глад. Въобще, супер се чувствам Smiley

Имам опит с гладуванията. Много пъти съм правила на плодове (по 4-5дни), вода (3 дни) и 2 пъти съм правила сухо. Като че ли най-лесно ми е да правя сухо гладуване, най-лесно го понасям, докато на втория ден и половина стигам до ситуацята на Форум - нито съм гладна, нито съм жадна, просто усещам, че ще припадна. И тогава пия въпросната чаша вода и спирам. Първия път сухото гладуване го направих от раз - просто както си стоях в офиса и реших да го почна, щях да умра от главоболие просто Smiley Втория път се изхитрих да направя подготовка - 1 ден на плодове, после 1 ден на сок, после 1 ден на вода и тогава сухо гладуване 2,5 дена, захраних в обратния ред. Главоболието беше доста по-малко Smiley но ситуацията с припадането не се промени по никакъв начин. Търсих причините, питах, и най-достоверното предположение беше, че изпадам в състояние на хипогликемия (ниска кръвна захар). Хипоглекимия ми се е случвала един път по време на поход в планината и усещането е много близко до то това с гладуването, затова го приемам за най-достоверно. Мисля, че единствения начин да го преодолееш, е да започнеш да ядеш.

Понеже майка ми почина от рак, се интересувам от всякакви теории за лечението му. Много се бях запалила по Герсон и пиенето на сокове. Тогава почнах да усещам вибраците в тялото си, някъде към първата чакра. Първо не можех да разбера какво става, после помислих, че имам тумор на матката (и по други причини), после помислих, че просто съм луда...затова много се зарадвах, като прочетох а Леччебно гладуване за вибрации Smiley Като спра да пия зеленолистните си сокове и вибрациите спират. Много бих искала да науча повече за тях, ако някой може да сподели.

Мога да медитирам, макар че не го правя. От време на време ходим в Китай, при лечители от манастира Шаолин, отворено ми е третото око, балансирани са ми енергийните меридиани, имам лекуван блокаж, практиките за събиране и движение на чи и медитация от тях съм ги учила, но не ги практикувам (от мързел и простотия). Ако някой се интересува, мога да споделя опит.

Не съм мислила да премина изцяло на сокопийство (много ми харесва думата:), а пък за инедия съвсем. Далеч съм от това ниво в духовен, а да не говорим за физически план. Като че ли по-скоро стремежът ми е към лечебното гладуване. Имам здравословен проблем (не можем да имаме деца), който съм чувала, че много хора лекуват с гладуване, но при нас не се получава Sad

Това е май. Много се разписах Smiley
« Последна редакция: (Събота) 16 Април 2016, 11:44 от sdraganova » Активен
Неактивен Bobi
Hero Member
*****
Публикации: 666

« Отговор #36 -: (Събота) 16 Април 2016, 16:19 »

  Здравей, SDraganova,

 Относно проблема ти с плодовитостта....защо, за Бога, търсиш лек от монаси?
 Какво могат да знаят монаси за зачеването?

  Трябва ти мотика и плодородна българска земя! Не се шегувам.
  Ако желанието ви с мъжа ти е по-силно от мързела, за който спомена- действайте. Ако нямаш място- можеш да помагаш на хора, които имат, но вече не могат. Трябва да се потиш от труд. Трябва да ти позагрубеят ръцете и да те заболи кръста.
   Заобичай това, което ще изцежда силите ти, а майката Земя ще свърши останалото.

  Успех!
Активен
Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #37 -: (Събота) 16 Април 2016, 17:38 »

Здравей Bobi,
в Китай духовните и лечителските практики в манастирите са се развивали и затова лечителите са монаси Smiley
По-интересното е, че ние бяхме отишли там, защото съпругът ми имаше проблем с болки в кръста, така е от дете, чак единия му крак беше взел да изсъхва и сме обиколили де що знахар има в търсене на бялата лястовица. Не сме търсили лек за плодовитост изобщо даже, защото вече си бяхме осиновили 3 деца и като че ли са ни достатъчни за момента Smiley Човекът просто прави  т.н. пулсова диагностика и след 40 сек ми каза, че имам проблем с репродуктивната система. Пита ме дали имам деца и естествено, отговорът беше отрицателен. Каза ми, че имам стар блокаж и съм в предраково състяние.

Относно земята и мотиката, майка ми цял живот я копа тази земя и си тиде от рак с гинеколкогичен произход на 60, така че не мисл
Активен
Неактивен sdraganova
Newbie
*
Публикации: 8

« Отговор #38 -: (Събота) 16 Април 2016, 17:46 »

Относно земята и мотиката, майка ми цял живот я копа тази земя и си отиде от рак с гинеколкогичен произход на 60, така че не мисля, че това е панацея. Сигурна съм, че връзката със земята и труда ще подобри в много отношения нещата, но понеже съм от село, не съм виждала и не ѝ придавам такова чудодейно въздействие, че чак рак да може а лекува. И на село хората си умират от същите болести, както и в града.
Активен
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #39 -: (Събота) 16 Април 2016, 18:33 »

А какво общо има темата с "домашна ферментация" с тази за домашна   " популация"    ?

 Undecided

Ами ако поколението, което заченат се окаже изцяло " ферментирало", като сегашното в България, то за к'во са и  на жената подобни наследници?

П.П.

 "Шаолин "- монасите, предполагам госпожата има предвид, когато , някой целенасочен "монах" се инкарнира в нейното тяло, нещо, като състояние на черните Адепти, когато напускат произволно тялото си и решават да се инкарнират някъде (  според "плана").
Ако сте чували за "риши....деви...."...?.....

Може с " осиновените" три деца да не може да се справи и за това да иска свои.

Но за какво са ѝ ? Може би да обработват Земята.

 Cool
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #40 -: (Събота) 16 Април 2016, 19:20 »

galaxsis, тук всички се интересуваме от конспирации и езотерика, но психиката на някои хора просто е твърде слаба за подобен род информация. Може би трябва да се замислиш дали въобще е здравословно да четеш.
Активен

Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #41 -: (Събота) 16 Април 2016, 19:44 »

galaxsis, тук всички се интересуваме от конспирации и езотерика, но психиката на някои хора просто е твърде слаба за подобен стоянияродъссинформация. Може би трябва да се замислиш дали въобще е здравословно да четеш.

След като пишат в подобни форуми, би трябвало " психиката " да им е добре обработена за подобен род информация.
Аз лично, както знаеш нямам проблеми нито с  психиката си, нито със здравословното си състояние, камо ли да чета абсурди, които ме забавляват.

( особенно за популацията им на Земята)... Cool

Ама те искат "наследници" ?

Схващаш ли ?

 Grin

П.П.  Попитай, Sdraganova, за смислен отговор, защо са й нужни 3 (осиновени) деца,  и нейни "такива", ако ти даде адекватен нейн отговор ще продължа !
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #42 -: (Събота) 16 Април 2016, 20:01 »

Говорех за твойта психика, galaxsis. Многото информация просто не ти понася - не можеш да боравиш с нея градивно, даже нямаш сили да й държиш юздите вътре в себе си. Единственият човек, който с готовност ще оближе налудничавата ти параноичност като куче плюнка, е Гласът на Истината.

Престани да флудиш темата и си отвори своя в Анонимния раздел, ако евентуално искаш да изразиш някакво мнение.  А, не, чакай... Вие двамата всъщност го сринахте с простотиите си и сега е затворен.
Активен

Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #43 -: (Събота) 16 Април 2016, 20:19 »

Говорех за твойта психика, galaxsis. Многото информация просто не ти понася - не можеш да боравиш с нея градивно, даже нямаш сили да й държиш юздите вътре в себе си. Единственият човек, който с готовност ще оближе налудничавата ти параноичност като куче плюнка, е Гласът на Истината.

Престани да флудиш темата и си отвори своя в Анонимния раздел, ако евентуално искаш да изразиш някакво мнение.  А, не, чакай... Вие двамата всъщност го сринахте с простотиите си и сега е затворен.

Пълен идиот   Shocked


Говорил за мойта психика.... Grin
« Последна редакция: (Събота) 16 Април 2016, 20:26 от galaxsis » Активен
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #44 -: (Вторник) 19 Април 2016, 13:59 »

Дрождите, с които се прави съвремената мая са съвсем различни от хмелните и природни продукти. Термодрождите са плод на здравата химична промишленост и при замесване на тесто действително правят "чудеса". Маята не само втасва, но шупва, чак се запенва като от някакъв ускорител само за минути. А при хмелната мая времето е минимум почти ден и няма такова голямо надигане и шупване. Затова кръстих купената мая "турбо мая".
 
 Съвремената мая е съвкупност от заквасващи бактерии и гъбички - "дрожди". Тя е един вид заспал жив организъм, които можем да събудим с вода, топлина и захар. Добавяйки и брашното вече се получава тестото, което втасва. Проблема е в устойчивоста на някой от гъбичките, които оцеляват при термичната обработка и започват убийствената си работа в стомаха ни. Една от вредните гъбички в маята е "кандида албиканс". Попаднах на статия в нета за алергиите, които са бич за съвременното общество. В нея една майка описваше патилата си, свързани с тежкото състояние на детето и. Последователно е отстранявала обичайните виновници като захар, хранителни оцветители и косерванти, стабилизатори, но драстично подобрение се е получило след елиминирането на маята за хляб. Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че не ми се мисли за бъдещето на нашите деца.

Как да си направим хляб с Хмел

 
 За да направим Истински домашен хляб първо трябва да си приготвим кваса, който замества маята. Най-лесно и бързо се завъжда квас от хмел. Използват се хмелните шишарки, които в моя случай са сухи.
 
 
 Накисват се във вода и се сваряват на чай. Обаче чая трябва да бъде доста концентриран и силен. Затова съотношението трябва да бъде например: една купичка сух хмел, към една купичка вода. 

 Този хмелен чай има горчив вкус. Може да се съхранява в хладилника и при необходимост от него да си подновявате кваса.

 С хмелния чай и пшенично брашно се забърква каша, по-гъста от боза, като за палачинки. (екпериментите ми показаха, че по-рядко тесто втасва по-бавно и нестабилно). Може да се добави и щипка захар, но не е задължително. (захарта повишава ферментацията) Съда в който забъркавате този квас е добре да не бъде метален и лъжицата също. Аз забърквам с дървена пръчица в порцеланов или пластмасов съд.
 Този, току що забъркан квас с хмел има специфична миризма напомняща леко на бира.

 След това този съд се оставя в стаята, далеч от силни топлинни източници. Най-добра температура за завъждането на кваса е 17 - 22 градуса. Ако е по-хладно процеса се забавя, ако е по-горещо рискуваме да не се завъдят бактериите и гъбичките. Съда не трябва да бъде покрит плътно с капак или капачка, за да има достъп на въздух и да се изпарява CO2.
 На втория ден се забелязват миниатурни балончета на дъното (най-добре се виждат в стъклен буркан). Добре е да се разбърка.
На третия ден сутринта квасът ни вече е почти шупнал.
Добавяме му още ново брашно и вода до получаването на същата гъстота (като за палачинки). След 4 - 8 часа кваса отново е шупнал и от него вече може да замесим хляб.
 Обикновенно започвам да замесвам раноследобяд около 14-15 ч. Тестото втасва, премесвайки го 2 пъти и към 18ч. го слагам да се пече за 30 - 40мин.

 Ето как правя самия хляб:

  В моя хляб слагам
- около 250 мл. квас
- добавям още чиста вода, според това колко голям хляб ми трябва
- едно яйце ( не е задължително)
- пресято брашно, колкото поеме
- и малко сол (правя го леко по-безсолен)

   Замесва се нормално твърдо тесто.
 И го слагам, за един час да втасва направо с дъската във фурната на 40 - 45 градуса.
 После го премесвам отново и пак за час във фурната да втасва.
 
http://3.bp.blogspot.com/-0ExPivBxbLA/TZ70CMhkQXI/AAAAAAAAADE/VsHG2LMkYxE/s1600/14-DSCN7451+%25282%2529.JPG
Домашна ферментация
След това се премесва отново.
 Прорязва се отгоре, за да може да се сцепи и вдига по лесно хляба. И вече го слагам в набрашнена тавичка (олио не слагам никъде) и отново във фурната на 45 - 50 градуса за още около час.
 Най-интензивното втасване е след втория час и половина. Но за да втаса хляба добре му трябват от 3 до 3,5 часа. След това, само се усилва фурната на 200*. След 30 - 40 мин. хляба е готов.
 

 За да имаме квас за следващо месене трябва да си оставим около 50 мл. от кваса и да го поддържаме всеки ден с вода и брашно. След като вече имаме готов жив квас, няма нужда да се поддържа с хмелен чай, а може и с обикновенна вода.
Когато кваса се поднови няколко пъти с вода, той добива един много приятен аромат на леко свежо кисело мляко. Ако престои няколко дена без подновяване, тогава започва да киселее.
Но хляба никога не ми е ставал горчив или кисел.
Поради това, че постоянно се добавя брашно и вода, количеството постоянно се увеличава и трябва да изхвърляте част от кваса преди да го подновите или да правите хляб, за да намалее. Другия начин е да започна със съвсем минимално количество брашно и вода, като за няколко дни количеството се увеличава до необходимото, без да изхвърлям квас
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални