Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Криворазбраната моралност  (Прочетена 3550 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« -: (Сряда) 22 Юли 2015, 17:12 »

Ето ви една тема, която можете да развиете, когато пораснете достатъчно за нея.


В действителност, хората се делят на ДВЕ групи.

Онези, които са наясно, че съществува Обективна Истина - и онези, които вярват, че не съществува Обективна Истина.Това е абсолютният философско-психологически връх, до който можете да стигнете. Всичко останало е стечение на това условие - дали човека е наясно, че Една Обективна Истина съществува, или си въобразява, че на света няма Обективна Истина. Заставам с името си зад тази констатация - ако се намери някой, който да намери по-дълбока завръзка за разликата между хората, ще му отдам личното си признание.

Всичките ви опити (като на цялостна аудитория форуми потребители) да стигнете до някакво разковниче, по който и да е въпрос, са безпочвени до сега... защото не искате да засягате въпросния корен на нещата: съществуването на Обективна Истина.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #1 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 17:49 »

Мислиш ли, че съществува Една Обективна Истина на този свят?

Ако мислиш така, това води до следните положения:
- директно започваш да подлежиш на определение. Във всеки един момент или си прав/а, или не си прав/а. Да не си прав/а означава да грешиш, заедно с всички нюанси около това, полу-истини и прочие. Защото ако има Обективна Истина, тогава има само един начин да бъдеш прав/а, и безброй начини и нюанси да не бъдеш прав/а.
- директно ставаш отговорен/а към фактите - не можеш да твърдиш каквото си искаш. В каквото и да вярваш, дори и да не си прав/а... нямаш свободата да продължиш да вярваш в нещо, за което си видял/а с очите си доказателство, че не е вярно. "Не можеш" означава, че това би те превърнало в предател на себе си, след като знаеш, че има Обективна Истина.
- да, директно за теб става възможно да станеш предател, ако не внимаваш. Предател на себе си, а и на всички останали. Това е просто следствие от факта, че е възможно да не си прав/а.
- ако мислиш, че съществува Обективна Истина, това те натоварва с една постоянна отговорност - да си винаги верен/вярна на себе си. Тази отговорност е колективен образ на безброй отговорности, за всякакви неща.
- всичко е възможно, стига фактите да го подкрепят


Ако мислиш, че не съществува Обективна Истина, това води до следните положения:
- мислиш, че целият свят е измислен, че реалността е илюзия (няма такова нещо като действителност), мислиш че всеки сам определя и контролира реалността, която преживява
- мислиш, че всеки има право да вярва и мисли както си пожелае, субективните вярвания са истината, защото обективното не съществува
- не носиш отговорност за нищо, защото каквото и да мислиш и правиш, винаги си прав/а, факти не съществуват, всичко на този свят е интерпретация
- никой не те интересува, не си загрижен/а за никой, защото никой не споделя твоята реалност, няма действителни хора наоколо, те са твои построения, които обслужват твоите субективни нужди
- всичко е възможно, стига да си го въобразиш
И това е ОК.

Въпросът става сериозен, когато дойде време да се свалят картите.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #2 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 17:58 »

Когато дойде време да се свалят картите... една от двете групи винаги изгаря. Една от двете групи хора си отива. И остава само една група хора. Това се случва винаги. Не е нужно да ми взимате думите на доверие.


Тук възниква ВТОРИЧНИЯТ проблем.

Хората постоянно се занимават с Вторичния проблем. Вторичният проблем е ВАШИЯТ проблем, и МОЯТ проблем. ВТОРИЧНИЯТ проблем е проблемът и на този форум... както и на всички места наоколо.

Тъй като при свалянето на картите едната група винаги изгаря... отпадащата група ОТКАЗВА да си свали картите, когато дойде време за това, опитвайки се по този начин да продължи да бъде.

И това води до палитра от усложнения.
И от тази публикация насетне започва спама. Затова направих няколко публикации, а не една. За да можете да преброите и да изчислите математически точния момент, след който темата ще бъде удавена.
Активен

Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #3 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 18:23 »

Дуален избор, в цялата му красота. Позиция или/или.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #4 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 18:31 »

Дуален избор, в цялата му красота. Позиция или/или.

Щях да ти благодаря за навременното включване, ако пророческите ми дарби не бяха толкова добри. Дори знам какво ти не искаш да знам: знам какво не искаш да знаеш.

Как ти се струва това като дуална тавтология, а? :Р

Но продължавам... въпреки теб.. и тях... както винаги. Може би по някое време ще разбереш, че си приб*рзан в коментарите си.
Активен

Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #5 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 19:11 »

Но продължавам... въпреки теб.. и тях... както винаги. Може би по някое време ще разбереш, че си приб*рзан в коментарите си.

Всъщност продължаваш заради мен... и тях...
Ние породихме активното ти включване.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #6 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 19:36 »

Едната от двете групи отказва да си свали картите, когато дойде време за това.

Проблемът е, че едната от двете групи не може да затвори кръга. Заеманата позиция просто не се връща обратно в себе си, не се самоподхранва, не се самопродължава. Крайна е. Преходна е. И това е проблем. Природата на вярванията на едната от двете групи хора прави така, че отнема смисъла - когато основата е крайна и преходна, човек се губи. Няма онаследяване. Няма нищо, което да оправдава собственото съществуване. Това води до усещане за уязвимост, до малоценност.

Тази група хора прави всичко възможно, естествено. Постоянно се опитва да затвори кръга, да направи така, че основата на житейските вярвания и убедености да може да отстоява себе си в лицето на света. Съществуване в собственото име? Съзнанието като самоцел? Всякакви неща, всякакви кръпки. Но не става (няма място тук да обсъждаме всичко това точно сега).

Без Обективна Истина не може да има субективни вярвания. Дефиницията на "субективно" се свежда до "локална обективност". Следователно без Обективна Истина субективният свят е лишен от дефиниция. Оттам следва, че него го няма.
Онези, които поставят субективността в култ, не искат да опровергаят съществуването на Обективна Истина, не защото е невъзможно, а защото опитът за това би означавал идеологическо самоубийство. Опровергавайки Обективната Истина, субективността лишава сама себе си от дефиниция.

Субективистите не искат това. Но пък също така не искат да срещат Обективната Истина, защото това би разформировало субективния им свят.

Така че тези хора разчитат на патово положение - просто отричане на конфронтацията. Всяческо бягане от финалната резолюция - издигане на все повече и повече обвивки, все повече и повече рационлизации, които да забавят разплитането на вътрешния проблем, да го отложат за след края на физическия живот. Оттук идва примамливото вярване да се смята, че "веднъж се живее", че няма нищо после. В ню-ейдж, където преражданията са легитимно вярване, рационализацията е "за последен път се живее", "играта свършва" и прочие.
Но за всичко това си има отдавна измислени думи.

Невежество - това е когато някой прави осъзнатия избор да не разбере истината. Това е осъзнатия избор да се игнорира истината, когато е тикана в очите и в ушите. Невежество означава предпазване от усвояване на някакъв фактически опит, познание, истинно заключение, чрез изграждане на рационализации, оправдания, множество психологически стени... като кулминацията е физическа саморазправа, насилие и самоубийство, като крайна форма на самозащита от допускане на истината.

Ето един класически пример за индуцирано невежество. Изучава се в учебниците по психология между другото:
Става дума за известен експеримент на хипнотизатор, пациент, и страничен наблюдател. Пациентът е хипнотизиран в дълбок транс, и му е внушено, че в стаята няма и не може да има куче. След като пациентът напусне транса и хипнозата, в стаята се вкарва куче. Хипнотизаторът и страничният наблюдател дават задание на пациента да ходи по права линия напряко на стаята така, че неминуемо да се сблъска с кучето.
Пациентът върви към кучето, но в края на краищата извършва маневра, с която да избегне сблъсъка (той не може да си позволи сблъсък с несъществуващото, защото ще трябва да го легитимира). Когато се зададе въпрос на пациента защо е заобиколил/прескочил кучето, пациентът отрича да е правил такова нещо. Той няма никакъв съзнателен спомен за нещо подобно, и по всички правила на психологията демонстрира убеденост и искреност. При подробен разпит пациентът впряга всички възожности на креативното си въображение, за да изкаже всевъзможни уж логически обяснения и "доказателства", че в стаята няма и не може да има куче.
Философията настрана обаче. Искам да обмислите нещо по-сериозно. Обръщам се особено към dido, понеже виждам, че към датата на това писане се е превърнал в новия "отвъд-дуален петел" в българия.

Dido едва ли знаеш кой знае колко за програмирането на мозъка. Например за това как от човек може да се направи бездушен компютър, който да изпълнява команди, Монарх-програмиране да кажем. Няма да се учудя ако си толкова незапознат с това, че да го мислиш за някаква глупост или измислица, или поредната окултна раздувка. АКО случаят е такъв... нека отбележа, че със сигурност ще се чувстваш по-удобно, ако останеш невеж по въпроса, защото... в противен случай рискуваш основата на вярванията си.

АКО обаче все пак си достатъчно информиран, за да имаш изградена позиция по въпроса и да си наясно, че програмирането на хора е факт, тогава обърни внимание на следното:

Щеше ли да е възможно управниците на този свят да го държат в ръцете си чрез пълчища и пълчища програмирани хора-роботи... ако човешката психика не беше изградена по непроменими правила и всеобщ шаблон?

Помисли - щеше ли програмирането на хора, както и стандартната цивилна хипноза, да работят, ако мозъкът и психиката на всеки човек не бяха изградени по една непроменима, валидна за всички ни схема/структура, независимо от това кой в какво вярва?Знам че имаш вратичка точно за тези трудни ситуации. "Хармонията"... Висшият аз на жертвите вероятно е решил да са жертви, затова така се получава... Много добре те разбирам.

Разбери и ти следното - това е проявление на милост от моя страна. Понеже мога да представя поле, където вратичката ти не работи. Имаш избор да не я използваш сега и вместо това да използваш валидни логически съждения, или да я използваш. Тоест просто ти давам избор дали да паднеш от по-високо или от по-ниско накрая.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #7 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 20:05 »

Проблемът тук не е изправянето на субективното пред Обективната Истина. Истината е неоспорим факт, тя съществува... колкото и на някой да му се иска да е прав, винаги има само един начин да бъде прав - ако говори истината (и в това няма нищо дуално). Ако не говори истината, но все пак иска да бъде на всяка цена прав, то единствената му надежда е да бъде "прав за себе си". Тоест да се изолира от факта, че греши.

Проблемът не е в това - не е въпроса "кой ще спечели". Истината винаги печели.


Проблемът е ЛИЧНИЯТ ИЗБОР.Личният избор е неприкосновен. Просто не можете да бръкнете в личния избор на някой друг. Това е една ОБЕКТИВНА сила, която ни е дадена.

Това означава, че НИКОЙ не може да прекъсне невежеството на друг човек. Никой. Ако невежият е направил личния избор да бъде невеж - никой не може да се намеси.
Бедата идва от това, че ако невежите хора не се откажат от избора си, ще затрият всички ни. Ще затрият себе си, ще затрият останалите.. ще затрият и всичко, което сме постигнали до тук.

Защото Обективната Истина е, че бъдещето ни е единствено заедно - няма друг начин. Тук не става дума "какво е изказването ми" - синьо или червено или прочие.. или дуално или не знам си какво. Става дума, че това, което казвам, е истина.Субективизмът не взима отношение към Злото (мхм, като полярност, с главно З), защото спрямо анти-логиката на субективизма... няма значение. След като всеки е прав за себе си, тогава Злото в крайна сметка не е това, което е. Висшият аз на някой явно така е решил, така че всяко Зло е "приемливо".

Субективиста не се намесва, когато около него пред очите му се извършва някакво злодеяние - очевидно издевателство над беззащитен човек например, изнасилване да кажем, или убийство в процес на извършване. В глаата на субективиста се въртят рационализации като "може би жертвата си го заслужава, защото Хармонията, нали..". Всичко е Хармония, и Баланс, така че това издевателство, което се извършва пред очите - то е легитимно. То не е Злодеяние, то е БАЛАНСИРАНЕ...

Така че човека стои и наблюдава безразлично, без да се намесва. Той не взима страна, защото не вярва във взимането на страни, и в заемането на позиции. Тези неща са "дуални" за него, синоним на "нереални".Нарича се морален релативизъм. Ценностите са относителни. Доброто и Злото са относителни, сами по себе си. Важното е просто да се случват (Баланс, Хармония и прочие).


И... това е проблем. Мисля, че е очевиден.


Защото ако Доброто и Злото бяха "относителни"... тогава как ще се обясни това, че човешката псикика и устройството на мозъка са стандарт за всички ни? Правилата, по които функционира стандартната психика защо не са относителни, след като Добро и Зло са относителни?

Понеже... нали се сещате... че ако в цялата тази попара на Баланса има поне едно неотносително, стандартно за всички нещо... тогава не може да има нищо наистина относително.


Добро и Зло не могат да бъдат "относителни", ако всички ние имаме дори само едно общо нещо помежду си.
Онова, което преди години се популяризира като "Дуалност" всъщност беше фешън име (българинът обича да оригиналничи) за моралния релативизъм - където всяко нещо може да бъде и бяло и черно, в зависимост от ситуацията. И "отвъд-дуален" беше название за някой, който се издига НАД моралния релативизъм и многоликостта на нещата, като се опитва да опознае непроменимата Истина. Някой, който може да познае истинското ице на Злото, и истинското лице на Доброто.


В ДНЕШНО време обаче, субективистите както винаги се множат, и все повече и повече хора съзнателно избират пътя на невежеството (самоубийството на себе си и всички ни). Така на ден днешен "Дуалност" означава точно обратното на онова, което значеше преди години - означава да загубиш представа за Добро и Зло и да загубиш способност да разграничаваш между двете. "Отвъд-дуален" на ден днешен означава такъв, който избира да живее в морален релативизъм.

Което е жалко. Но Личният избор.


Личният избор.
« Последна редакция: (Сряда) 22 Юли 2015, 20:25 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #8 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 20:24 »

Ако ви е трудно да приемете...


     ... че най-добрите социални инженери в света разбират този процес много добре, и системно довеждат народите на тази планета до духовна нищета и морален упадък един по един, за да се нахранят с плътта им (най-естественото нещо в природата)...
     ... и че в българия това се извършва ОСНОВНО от Русия, и в по-малка степен от САЩ (запада) под формата на мащабни социално-инженерни операции в социално-обществени места точно като това тук...
     ... посредством невъобразимо напреднали сензитивно-технически и ортодоксално външно-разузнавателни прийоми...


... то много по-лесно е да се докаже, отколкото да се приеме.И е време някой, който има властта в рацете си (Страшкоу, когато става дума за това място тук), да си избере една от двете дуални страни, и да вземе отношение. За да е ясно дали ще се затрием по-бързо от сега, или ще имаме шансове да се запазим.
Активен

Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #9 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 20:26 »

Малко като игра на покер, нали? Да вдигнем мизата за да не си показваме картите. Няма да съм многословен, ценя времето си.

Първо малко отклонение - не се смятам за някакъв "отвъд-дуален петел" , още утре може да ми омръзне да пиша (или да осъзная защо не трябва да пиша). За мен форума е нещо като личен дневник за нещата, които съм осъзнал към момента. Не съм статичен. Форум, ти също имаш роля в процеса на моето развитие, само че не каквато ти искаш.

"Бедата идва от това, че ако невежите хора не се откажат от избора си, ще затрият всички ни." - не, ще "затрият" само себе си, останалите ще продължат. Това всъщност е т.н. Завършване. Не виждам проблем в това - ако на някой не му се играе си отива.

"В глаата на субективиста се въртят рационализации като "може би жертвата си го заслужава, защото Хармонията, нали..". Всичко е Хармония, и Баланс, така че това издевателство, което се извършва пред очите - то е легитимно. То не е Злодеяние, то е БАЛАНСИРАНЕ..." - не се преценява с умът - цялото ти същество знае какво всъщност става. Но ти не можеш да разбереш това.

Запознат съм с програмирането Монарх. Фрагментиране на съзнанието чрез травма.
"Щеше ли да е възможно управниците на този свят да го държат в ръцете си чрез пълчища и пълчища програмирани хора-роботи... ако човешката психика не беше изградена по непроменими правила и всеобщ шаблон? " - отговорът на твоя въпрос е цяла тема
http://xcombg.net/index.php?topic=1247.0
Защото тук живеят поне два вида хора - едните с индивидуална душа, другите с животинска в човешко тяло. Това се знае и се използва, ти не го знаеш.

На последно място - ти правиш всички твои изводи на база на ума. Не знаеш, че има нещо много повече - ум, емоции и тяло интегрирани в едно цяло.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #10 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 20:35 »

На последно място - ти правиш всички твои изводи на база на ума. Не знаеш, че има нещо много повече - ум, емоции и тяло интегрирани в едно цяло.

Хората, които ме познават, имат тенденцията да изчезват, преносно или буквално. Не знам защо. Но какво ли щеше да бъде, ако не ми се налагаше винаги сам да обяснявам за себе си все едно съм някой, който си измисля.
Активен

Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #11 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 21:10 »

Хората, които ме познават, имат тенденцията да изчезват, преносно или буквално.

И с тази форма на скрита заплаха доводите ти се изчерплат.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #12 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 21:35 »

Питаш защо си изтрих сайта. Изтрих го не защото нямам доводи, а защото ги изискваш. Ти, като колективен образ. Нито ми е целта да говоря за себе си, нито ми е целта да те тъпча с доводи.

Просто знам кога вече няма смисъл. Знам кога вече си направил избор, точно както знаех и кога ти, като колективен образ, щеше да се включиш.

Няма смисъл оттук насетне. Написаното ще чака друг да го прочете.
Активен

Неактивен Веско
Hero Member
*****
Публикации: 648

« Отговор #13 -: (Сряда) 22 Юли 2015, 21:44 »

Форум, радвам се да те видя.  Smiley

При правилен избор как трябва да свърши всичко?  Понякога отзад напред е по-лесно.
Активен
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #14 -: (Четвъртък) 23 Юли 2015, 00:43 »

Личният избор е неприкосновен. Просто не можете да бръкнете в личния избор на някой друг. Това е една ОБЕКТИВНА сила, която ни е дадена.

Това означава, че НИКОЙ не може да прекъсне невежеството на друг човек. Никой. Ако невежият е направил личния избор да бъде невеж - никой не може да се намеси.

Това е толкова вярно, макар и от друга гледна точка.

От друга страна, не желая да се превръщам в своеобразен пропагандатор/гуру на каквато и да е система от вярвания (каквато повечето потребители мислят че пропагандирам). Изложих в пълнота своята гледна точка към момента и с това целта ми на лично ниво е постигната, а по нататъшното ми отдаване на енергия в този форум става безмислено.

Поради горните две причини прекратявам участието си тук и оставям всеки от Вас да върви по личния си Път, както го разбира (или както някой нов гуру го разбира вместо него Grin).
Благодаря, успех по Пътя и  "Сбогом и благодаря за рибата" Grin Grin Grin
Активен

Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални