Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лична "опитност"  (Прочетена 2317 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« -: (Неделя) 12 Юли 2015, 11:47 »

Напоследък се чудя на какво основание са претенциите на разни "ясновидци", "езотерици", "чуващи гласове" и прочие, че "личната опитност" трябва да се счита за абсолютна и неоспорима истина?

Например твърдението, че извън сетивния свят имало друг свят който представлявал обективната реалност. Или пък претенцията, че за да се четат съчиненията на "ясновидците" и "езотериците" трябвало да има отворен ум и ако някой не е съгласен с нещо, виновно било егото  

Ако ще се поднася някаква "вселенска истина", защо просто не се пише каквото има да се пише, а се започва с едни пространствени уводи, уговорки и претенции? (досещам се защо са пространствените уводи, но ще си спестя мнението)

Теза 1: извън сетивния свят съществувала обективната реалност.

Дори и да съществува обективна реалност, как точно езотериците с претенции могат да я схванат? Нали за да се възприеме каквото и да било е нужна познавателна способност. Каква познавателната способност може да съществува извън сетива, инстинкти, чувства, мисли, сънища? Все понятия описващи собствената субективна интерпретация на заобикалящия свят.

Според мен е нелепо да се твърди, че в "другите светове" съществува различен механизъм за възприемане и интерпретация на средата.

Теза 2:  Нужен е отворен ум за поемане писаниците на "езотериците" и ако някой не е съгласен с нещо, виновно било егото.

Претенция без основание. От приемащия се изисква снемане защитите на "а-за" и сляпо доверие. Защо, за да се поемат всякакви съчинения и брътвежи етикирани като "вселенска истина"?  Повече от несериозно, предвид че се случва обратното на това което се проповядва. Махаме собственото его за да укрепим егото на "гуруто" с "личната опитност".

Същото и с мисленето. Отказваме се да мислим за сметка на "личната опитност" на гуруто/жреца. Кавичките не са случайни.
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #1 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 11:59 »


Същото и с мисленето. Отказваме се да мислим за сметка на "личната опитност" на гуруто/жреца. Кавичките не са случайни.
[/quoteИ това да вървиш по чужда пътека,също е личен опит!
Активен
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #2 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 12:33 »

Може и да има нещо вярно в народната мъдрост: "Ако не знаеш за къде си тръгнал всички пътища изглеждат еднакво добри", но все пак си мисля, че човек като тръгне по някоя пътека, би било добре да знае къде ще го отведе. Особено при това разнообразие което ни се предлага. Религии, езотерици, окултисти, ню-ейждъри, хипита и всякакви други духовни хора с техните пътеки и пътечки.
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #3 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 13:02 »

Каква познавателната способност може да съществува извън сетива, инстинкти, чувства, мисли, сънища? Все понятия описващи собствената субективна интерпретация на заобикалящия свят.
Според мен е нелепо да се твърди, че в "другите светове" съществува различен механизъм за възприемане и интерпретация на средата.
1/ Нелепо - не нелепо - съществува. И не е нещо, което да не е достъпно за всяко човешко същество...Но просто трябва да се дотътрузиш еволюционно до там, че да го проможеш и ти.
2/Когато милиони човешки същества, не познаващи се един - друг описват сходни обекти, субекти и обстановка, това не са "фантазии на езотерици"...
3/Преди да изобретят микроскопа, имало знайковци, които по същия начин са викали: "Ха! Бактерия, глупости! Няма такова нещо, защото, ако имаше всички щяхме да я виждаме, а ето, че ние не я виждаме, значи я няма. Бързо на кладата оня дето вика, че имало "бактерии" ..."
4/ТУК, в ТОЗИ форум двама души направиха ОБЕКТИВНО ДОКАЗУЕМА среща в АСТРАЛА и никой, ама НИКОЙ /освен мен може би/ не го оцени по достойнство този БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН опит.../Говоря за Митко и Вещичка/
Смятай за какво иде реч...
Та...какво повече да ти се доказвам...
Като я няма бактерията според теб - така да бъде!
Няма да си бия главата в стената, я!
  
Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #4 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 14:00 »

Личната опитност(без кавички)за това е лична-за да може да я изпиташ лично.Ако си бил,ако си видял,ако си усетил,ако си направил,то тогава изобщо не ТИ ТРЯБВАТ лидери/мидери,гурута/мурута,шамани/шамари и всякви такия "езотерици",ти сам си си езотерика и ти сам си знаеш ИСТИНАТА!Минеш ли един път по тая пътека връщане назад нема,и става просто безсмислено откъде знаеш,просто го знаеш.

Ти чувал ли си за поговорката-Не питай старило,питай патило,а?
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #5 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 17:07 »

Споделям мнението, че истината е винаги субективна.

Колкото и милиони човеци със сходни преживявания да има, нали пак са си човеци? Ако липсва познавателната способност, нямаше да възприемат нищо и щяха да сами със себе си в нищото. Нито приема, нито предава. Ако липсваше разграниченоста на аз-а пък щяха да се изгубят в "реалноста" на шарените картинки, омотани в собствените си съновидения, без да знаят какво се случва.

Мисълта ми е, че независимо от способностите на възприятията и съзнанието (ясновидство, медитивни състояния, астрални срещи и прочие) механизмът по който се случват нещата би трябвали да е един и същ. И обективноста в крайна сметка се свежда до съгласуване/съгласие между отделните същества с техните субективни истини. Виждат едно и също, но винаги пречупено през собствените им възприятия и интерпретации.

Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен Dorssay
Sr. Member
****
Публикации: 264
Пол: Мъж

« Отговор #6 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 17:50 »

......."Споделям мнението, че истината е винаги субективна".......

както и :

......"И обективноста в крайна сметка се свежда до съгласуване/съгласие между отделните същества с техните субективни истини. Виждат едно и също, но винаги пречупено през собствените им възприятия и интерпретации."....

Абсолютно споделям , що се отнася до нашата реалност , т.е. до нашия "Договор" в който живеем. Или това което погрешно се нарича "обективна реалност".

Разминаването се получава когато обвържеш горните постулати с категориите  ......."(ясновидство, медитивни състояния, астрални срещи и прочие)"  .........за които нямаш никаква представа.

Това е все едно да обясняваш на някой парашутист как трябва да възприема скока си и какво трябва да чувства , без никога да си скачал с парашут.

т.е. двама парашутисти може да са съвсем различни хора по другите параметри , но когато падат във въздуха чувствата които изпитват са абсолютно идентични и няма как да се възприемат по различен начин. т.е. дето всеки си имал "своята истина".

Ако се върнем на категориите за които спомена , то някой по-горе каза , че е въпрос на еволюция. Съгласен !!!! . Също както парашутистите , хората които притежават тези способности може да са с различни социални статуси , с различни политически възгледи (по точно да липсват такива) но начина по който въприемат Света е абсолютно идентичен.
Ако да сме точни обаче , тук на това ниво същи има противоречия , доколкото възниква спор кое е по-правилно. Да медитираш седнал , или прав. т.е. противоречията са по повод на Пътя и кой е по-правилния. Тези противоречия също отпадат на по-горния етап на еволюцията на Съзнанието , но тук визирам тия които сме се събрали в този форум и още не сме достигнали до този етап. Етапа в който не трябва да обясняваш на никой - нищо , а просто да си живееш по Закона на системата. С нашите "битки" и "истини" в момента просто фиксираме новото си възприятие.

Що се отнася до необходимостта от ....."лидери/мидери,гурута/мурута,шамани/шамари и всякви такия "езотерици" ..........., то от тях има нужда поради много проста причина.

Духовното развитие е еволюционен процес. На теория , така или иначе по пътя на преражданията , всички Съзнания които се въплащават на Планетата , ще еволюират до висшата степен. Но това ще стане за "Н" брой прераждания , по пътя на проба-грешка.
Контаката с правилен Учител , или "Гуру-Муру" (както му викаш) съкръщава този процес в пъти. Въпроса е , къде да се намери. Тук принципа е , че когато Ученика е готов , то Учителя сам се появява. Силата винаги намира Силата.

Целта на всяко едно духовно развитие и практики е да се съкрати този процес на еволюция (не на човека , а на Съзнанието) . Естествено , тук не слагаме в сметката , че основния мотив на хората за да се занимават "духовно" е  здравето им (по-точно липсата му) , или да подобрят  материалното си положение и социален статус и поради тези причини от 100 - 99 търпят неуспех. Но тук в тази посока темата е доста дълга.
« Последна редакция: (Неделя) 12 Юли 2015, 17:57 от Dorssay » Активен
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #7 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 18:45 »


т.е. двама парашутисти може да са съвсем различни хора по другите параметри , но когато падат във въздуха чувствата които изпитват са абсолютно идентични и няма как да се възприемат по различен начин. т.е. дето всеки си имал "своята истина".


Това просто не е вярно.

Един от парашутистите ще се насере от страх, друг ще крещи от възторг, трети ще се наслаждава на падането и т.н.т.

 Наистина ли смяташ че ще изпитат еднакви чувства?

Човек сам създава своята реалност.
« Последна редакция: (Неделя) 12 Юли 2015, 18:56 от dido » Активен

Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #8 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 18:50 »т.е. двама парашутисти може да са съвсем различни хора по другите параметри , но когато падат във въздуха чувствата които изпитват са абсолютно идентични и няма как да се възприемат по различен начин. т.е. дето всеки си имал "своята истина".


Звучи ужасно хората да са намалени до идентични унифицирани роботизирани същества. Още повече, че аналогията медитация-парашутизъм води до извода, че хората сами се програмират за това.
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #9 -: (Неделя) 12 Юли 2015, 21:18 »

        Какво,  сега,  искате  да  ме  убедите,  че  не  може  да  се  вижда  с  астралните  ръце? 
         Не  може  да  се  пътува  в  пространството  с  астралното  тяло? 
         Да  не  провокирате  нещо,  а?
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #10 -: (Понеделник) 13 Юли 2015, 15:36 »

        Какво,  сега,  искате  да  ме  убедите,  че  не  може  да  се  вижда  с  астралните  ръце? 
         Не  може  да  се  пътува  в  пространството  с  астралното  тяло? 
         Да  не  провокирате  нещо,  а?

Каква е ползата, че виждаш с астралните си ръце?

Можеш ли със способностите си да излекуваш близките си.....да изчистиш астралните им тела...от паразитите и троянските коне , или способностите ти са безполезни - не функциониращи в реалната ни среда /3Д/

Също, като пътуваш в пространството с астралното си тяло, какво допринасят пътешествията и битките там горе за   3Д долу ?

Питам, тъй като те засякох, че проблемите ти  са в 3Д, ...с ЕС....и ...заплатите и пенсиите.... Smiley
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #11 -: (Понеделник) 13 Юли 2015, 17:39 »

Напоследък се чудя на какво основание са претенциите на разни "ясновидци", "езотерици", "чуващи гласове" и прочие, че "личната опитност" трябва да се счита за абсолютна и неоспорима истина?

Май се получава така, защото личната опитност е това което човек е преживял чрез посредничеството на петте сетива на физическото тяло и чрез сетивността извън него - и съответно това което е преживял е неговата истина. Критериите за справедливост и баланс, кое е добро и лошо, кое е правилно и грешно са резултат именно от преживяното и опитността му - да се откаже човек от тях е като да се откаже от живота си и всичко което му се е случило до този момент - това според мен е причината, човек да защитава така яростно и да счита за абсолютна и неоспорима истина, опитността която има.
-----------------------------

Има един интересен феномен относно физическите сетива. Трудно може да се докаже на далтонист, че това което вижда е червен цвят? Далтониста би казал така - Аз на кое да вярвам? На това което виждат очите ми или на това което твърдиш? Той може да се закълне, че в това което вижда няма нищо червено.

Ако един човек вижда единствено материята в твърдо, течно и газообразно състояние, а друг освен трите състояния вижда и по-финната материя отвъд газообразното състояние - отново като че ли се получава яростно противоречие в преживяното и личната опитност. Този който вижда единствено трите състояние на материята би казал - Аз на кое да вярвам? На това което виждат очите ми или на това което твърдиш?

Моето мнение е, че човек не трябва да бъде насилван, за да се откаже от истиността на личната си опитност. Та това е всичко което му се е случило до този момент и е най-ценното което има.
« Последна редакция: (Понеделник) 13 Юли 2015, 17:58 от Страшкоу » Активен
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #12 -: (Понеделник) 13 Юли 2015, 19:31 »


Има един интересен феномен относно физическите сетива. Трудно може да се докаже на далтонист, че това което вижда е червен цвят? Далтониста би казал така - Аз на кое да вярвам? На това което виждат очите ми или на това което твърдиш? Той може да се закълне, че в това което вижда няма нищо червено.


Интересно, че го споменаваш.
Аз съм далтонист, това е вродено "заболяване". Именно това заболяване ме формира като това, което съм (макар в началото да не го осъзнавах). Чрез него развиваш толерантност към чуждото мнение. Ти просто ЗНАЕШ, че другите възприемат света по различен начин, въпросът защо другите не виждат това, което аз виждам  или защо другите виждат нещо, което аз не мога, въобще не стои.
Ти ЗНАЕШ че другите са различни и това, което възприемат е реално за тях. Това много лесно се прехвърля във всяка сфера на съществуването. Не омаловажаваш никого...

Това "заболяване" също така спомага за формиране на твоя уникална гледна точка, разбирайки че много малко хора могат да я оценят и споделят. Това не означава че тя не е валидна. Помага ти да не вървиш със стадото...

Дълбоко съм благодарен за тази "болест".
Активен

Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #13 -: (Понеделник) 13 Юли 2015, 19:33 »

Напоследък се чудя на какво основание са претенциите на разни "ясновидци", "езотерици", "чуващи гласове" и прочие, че "личната опитност" трябва да се счита за абсолютна и неоспорима истина?

Май се получава така, защото личната опитност е това което човек е преживял чрез посредничеството на петте сетива на физическото тяло и чрез сетивността извън него - и съответно това което е преживял е неговата истина. Критериите за справедливост и баланс, кое е добро и лошо, кое е правилно и грешно са резултат именно от преживяното и опитността му - да се откаже човек от тях е като да се откаже от живота си и всичко което му се е случило до този момент - това според мен е причината, човек да защитава така яростно и да счита за абсолютна и неоспорима истина, опитността която има.
-----------------------------

Има един интересен феномен относно физическите сетива. Трудно може да се докаже на далтонист, че това което вижда е червен цвят? Далтониста би казал така - Аз на кое да вярвам? На това което виждат очите ми или на това което твърдиш? Той може да се закълне, че в това което вижда няма нищо червено.

Ако един човек вижда единствено материята в твърдо, течно и газообразно състояние, а друг освен трите състояния вижда и по-финната материя отвъд газообразното състояние - отново като че ли се получава яростно противоречие в преживяното и личната опитност. Този който вижда единствено трите състояние на материята би казал - Аз на кое да вярвам? На това което виждат очите ми или на това което твърдиш?

Моето мнение е, че човек не трябва да бъде насилван, за да се откаже от истиността на личната си опитност. Та това е всичко което му се е случило до този момент и е най-ценното което има.

Според мен, ако една и съща субстанция се интерпретирана по различни начини би било редно да се отчете наличието на субстанцията и начините по които я интерпретират/преживяват отделните индивиди. Не както се пише от някои, че тяхната истина била неоспоримата, и едва ли не абсолютната вселенска норма. И вместо споделено преживяване, личната опитност се използва за проводник на разни идеологии, догми или откровенни безсмислени брътвежи. Точно затова е и темата, защо се получава, така че се случва обратното на това което се проповядва?
Нещо от рода на: не слушайте разните гурута и езотерици, слушайте мен и ще получите ексклузивно разкритие на вселенските тайни. Grin Един вид бъдете критични към всички други, без мен, защото съм по-по-най с моята лична опитност
« Последна редакция: (Понеделник) 13 Юли 2015, 19:47 от bg2 » Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен peppone1
Hero Member
*****
Публикации: 531
Пол: Мъж

« Отговор #14 -: (Понеделник) 13 Юли 2015, 22:19 »

Може и да има нещо вярно в народната мъдрост: "Ако не знаеш за къде си тръгнал всички пътища изглеждат еднакво добри", но все пак си мисля, че човек като тръгне по някоя пътека, би било добре да знае къде ще го отведе. Особено при това разнообразие което ни се предлага. Религии, езотерици, окултисти, ню-ейждъри, хипита и всякакви други духовни хора с техните пътеки и пътечки.
Ако човек знаеше къде ще го отведе някоя пътечка, той никога не би тръгнал по нея. Когато си тръгнал трябва да продължиш докрай, да изгориш мостовете след себе си за да не се връщаш назад. И точно това е интересното, само така можеш да натрупаш опит, живота е една игра и затуй го живеем и се надяваме да видим какво има на края на пътеката. Но трябва да направим избор, защото когато стъпим на пътеката, връщане назад няма. Основната причина много от тези екстрасенси да се обявят за шарлатани са Егото и страховете на потърпевшите, както и чули от тук от там че имало много мошеници. Не се били излекували и платили толкова много пари и малко преди края се отказали. Несериозно е да прехвърляме отговорността за собственото си изцеление върху чужд човек. Той си е свършил работата и сме му платили, но ако ние се съмняваме и изгубим вярата в самите нас, не ни е виновен никой, а само ние. Никой няма право да иска да подчиниш своя ВА на неговия, а просто да опознаеш висшите си желания и тогава след като потърсиш окултист който може да прочете мислите на този твой ВА и само тогава може да те изцери. Но ако ние се страхуваме да поверим нашия ВА в неговите ръце, то тогава шарлатанията ще е налице, но не от него, а от нас самите, щото сме предали себе си заради страхове от загуба на пари, дали и тоя не е поредния шарлатанин, както ония преди него и т.н. и помощ няма как да получим. Различаването на истинския окултист от лъжливия е много трудно, ако нямаме доверие на собствения си ВА или вътрешен глас, а постоянно мислим и търсим разумно обяснение, както е казал народа "Една патка от мислене умряла". Но в нашата страна страхът от беднотията толкова ни е завладял, че на практика почти няма шанс да ни се помогне Свише. "Господарите на ефира", доста помогнаха, да се разобличи шарлатанията, но покрай сухото гори и мокрото, а това допълнително наплаши народа. На лъжата краката са къси и както е казал Исус "По делата ще ги познаете", но тези дела са факти за едни и илюзия за други, защото тези шарлатани също помагат на някои по-наивни и това подрхранва егото им че наистина имат способности, а малко или много всеки притежава такива. Някои се рекламират едновременно като астролози и магове, а са само първото, други само като астролози, но всичко е свързано и трябва да се изучат за да се усъвършенстват.
« Последна редакция: (Понеделник) 13 Юли 2015, 22:50 от peppone1 » Активен

Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.
Професионалистът не е човек който не греши, а този който е направил всички възможни грешки в най-тясната област.
Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални