Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Относно новият ни сайт  (Прочетена 107 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3491
xaumana@abv.bg

« -: (Сряда) 26 Април 2017, 16:47 »

Както знаете, от години участваме в този форум. Не е нужно да си напомняме един на друг или на аудиторията, че в общи линии сме едни и същи хора, участвали на едни и същи места по други форуми, стария син Хнет например, и тн. В България няма кой знае колко форуми на темите, които ни занимават.

Поради този факт и ред други по-частни причини, преди време обявихме тук, че се заемаме със създаването на нов сайт. Нека сега разкажа някои неща относно този проект, защото навярно има доста незададени въпроси.Наричам новия форум "сайт", защото, въпреки че неговата основна идея е, да бъде наследник и продължител на до сега известните средища за комуникация и размяна на идеи, които сме изоставили в миналото, той е замислен и да бъде нещо повече - отдавна е назряла нуждата за качествена еволюция, убеден съм, че не само аз, но и много други от вас отдавна усещат, че не е достатъчно средището ни да е "просто форум", може би не всеки си е дал сметка за това, но определено до сега се създаваше напрежение помежду ни, защото този тип места (познатите ни форумни платформи) вече ни действат ограничително и отдавна имаме нужда от по-мощен инструмент, за да изразяваме всичко онова, за което обикновените форуми не предоставят условия.

Аз имам много високи очаквания към новия ни сайт. Замислен е с ясното намерение да се превърне в обединяващ авторитет. Спомед мен нашите среди страдат от липаста на такъв. Както стандартните науки си имат тяхното БАН, както стандартната държавност си има нейните институции, по същия начин алтернативните среди, където обсъждаме и споделяме всичко онова, от което хората с посредствени интереси не се вълнуват, също имат нуждата от своя обединяваща институция. От много време мисля, че се нуждаем от СПЛОТЯВАЩ фактор, който да сплоти всички ни заради институционалното ни доверие в него - доверие, което трябва справедливо да заслужи - и така нашите среди да еволюират в прослойка. Между алтернативни среди и алтернативна прослойка има съществена разлика, като второто е нещо по-сплотено, по-единно и следователно способно на повече плодове, отколкото просто една сбирщина, в която никой не вярва в нищо, всеки си има негова си истина и всеки се бори да наложи личните си субективизми. От това може да се родят само нещата, на които вече от години сме свидетели.
Старият син Хнет, който всички помним, действително беше опит в тази посока, но той се провали. Старателно сме изучили допуснатите грешки при него и при подобни проекти.

Новият сайт е замислен, още в самото си начало и във всяко свое проявление, така, че да отговори на тези високи очаквания. Дали ще успее, това вече зависи дали реализацията му по-натам ще е добра. Но за сега със сигурност мога да кажа, че потенциалът на идеалния му замисъл е много голям.
И споменавайки замисъла му, нека изясня някои положения.

Първо - новият сайт ще бъде отворен за всички. Всеки, който желае да бъде читател, ще може да бъде читател, и всеки, който поиска да се регистрира, ще може да се регистрира.

Второ - авторите ще имат значителен, почти пълен контрол на собствените си писания. Те обаче ще носят отговорност за тях, от всеки един автор ще зависи да поддържа собствените си теми чисти и отговарящи на обществената етика. Това не означава, че даден автор ще може да се скрие или да потиска критиката на своите читатели. Имаме добре измислен, самоконтролиращ се механизъм за пълноценна и градивна комуникация, дори когато става дума за оспорване на гледни точки.

Трето - няма да има такова нещо като "модератори"... поне не и под формата, с която сме свикнали и добре сме опознали през годините от всички стандартни форуми. Модерирането на новия сайт се състои в съвсем различна от досегашната дейност и отговорности; при това, може да се каже, че всеки потребител в известна степен ще може да се нарече модератор.

Четвърто - новият сайт ще бъде най-подходящ за онези, които сериозно подхождат към езотериката, конспирациите, уфологията, и всички познати ни теми от алтернативното поле. Колкото по-несериозно се отнася даден потребител към това поле на знанието, толкова по-неудобен и неудовлетворяващ би му се сторил новия сайт. Така че, съществуването му не означава, че обикновените познати форуми ще изчезнат. По-скоро означава, че онези, които чувстват, че форумите вече не ги удовлетворяват, но че в момента не виждат по-добро място за комуникация на съответните теми, вече ще имат алтернатива - ще могат да обмислят възможността да участват на новия сайт.
Определено съм на мнение, че така, както сме го измислили, новият сайт цели по-скоро да премахне блогърите и блогърставането. Новият ни сайт предоставя почти толкова власт над собствените писания, колкото и стандартните блог-платформи, но предоставя много по-добра среда на комуникиране с други автори и със собствените читатели, отколкото го правят обикновените блогове. Разчитам много настоящи блогъри да забележат и оценят това, и да вземат решение.

Освен това, част от вградения потенциал на новия сайт засяга проектовото организиране. Може би определени хора ще се харесат и ще решат, че искат да направят нещо заедно. Има предвидени възможности новият сайт да играе ролята на платформа за организирането, поддържането и спомагане реализирането на проекти в различни полета. Не мога да кажа кой знае колко по този въпрос на този етап, защото това е потенциал, който е предвиден и вграден в идеята на платформата ни. Реализирането на тази насоченост обаче ще бъде малко по-напред в бъдещето и множество фактори тепърва ще определят съдбата на реализирането в тази посока. Що се отнася до мен, аз лично имам амбицията това да се реализира, така че ще работя в тази посока.

Предвид изявите ми до този момент не е трудно да се предвиди, че една от възможностите за такова проектово насърчаване ще е свързана с превеждането на чуждоезични материали на роден български език. Става дума за превеждане на книги, както и за оформянето на лекции или филмчета в преведен вид, като субтитри, или по друг начин, ако има по-подходящ. На новия сайт ще има Библиотека с такива материали, реализирани на български с колективни усилия. Аз вече се занимавам с това, но повече по въпроса ще бъде обявено след като сайта тръгне официално.В тази тема ще бъде обявено.
« Последна редакция: (Сряда) 26 Април 2017, 16:53 от форум » Активен

Per aspera ad astra - Свирепа вяра, смегчена от мъдростта на науката, е ключът!

june1900blog . wordpress . com
Неактивен meander
Hero Member
*****
Публикации: 1379
Пол: Мъж
"Муха влиза само в отворена уста"

« Отговор #1 -: (Сряда) 26 Април 2017, 21:44 »

 Grin
Бау бау ма нъц.Времето на тия платформи мина безвъзвратно.Живота е един хоремаг.Който разбере разбере.Админа тука е духа!!!
късмет,
 Cool
Активен

Ако кажеш истината, не ти се налага да лъжеш.
Ако не знаеш какво да правиш, ела на себе си.

     „Ползата от книгата за този, който няма собствен ум,
       е като ползата от огледало за слепия.”
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2017 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални