Страници: 1 ... 4 5 [6]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: КТБ- кой я източи?  (Прочетена 6645 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 6929
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #75 -: (Четвъртък) 09 Ноември 2017, 16:31 »

НА ЛОВ ЗА БАНКЕР
автор: jelezov
Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  НА ЛОВ ЗА БАНКЕР                                       
                                       Желю Железов         
        В Русия е излязла от печат много интересна книга – „ОХОТА НА БАНКИРА” - която веднага се е превърнала в бестселър. Струва ми се, че точен превод на заглавието е „На лов за банкер”. Авторът, докторът на икиномическите науки Александър  Лебедев е и крупен бизнесмен, през ръцете на който са минали много милиарди долари, пише книгата като автобиаграфия, но си поставя за цел да разкрие и ролята на банките, т. е. на финансовия капитал в съдбините на съвременното човечество. По случай на събитието, заместник главният рекактор на в. „Завтра” Андрей Фефелов е разговарял с автора. Интервюто е публикувано в http://zavtra.ru/blogs/ohotnik_na_bankirov. Ще цитирам само два  откъса от интервюто, колкото да провокирам интерес у читателите, за да го прочетат.         
          Андрей Фефелов: „… където вие казвате, че специалисти, които могат да разберат банковата система, особено в криминалната й част, са много малко, и тези не многчислени специалисти са вътре в системата. В правоохранителните органи и в системата на надзора такива специалисти практически няма”. Тази мисъл може да ни помогне, да разберем същността на продължилата години сага с фалита на нашата КТБ.         
           Текстът - гвоздей на интервюто, - който ще изпиша с главни букви, за да се набие в главите на лековерния нашенски електорат, който си избира нравствено съмнителни субекти, да го управляват и го държат привързан към ЕС, САЩ, евро-атлантическите ценности, и все не може да разбере причините на задълбочаващата се бедност и неравенство.         
           „ФАКТИЧЕСКИ, ПРОБЛЕМЪТ, КОЙТО НАРИЧАМ „ТРЕТИЯТ КОЛОНИАЛИЗЪМ”, Е КОЛОСАЛЕН. ТОВА Е МНОГО ПО-УМЕН КОЛОНИАЛИЗЪМ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ДВА. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАЩАТ АРМИИ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РИСКУВА ЖИВОТ – ПРОСТО ВСЯКА ГОДИНА  ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМЪКВАТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. ТОВА Е УСТАНОВЕН ФАКТ, И ВСИЧКИ МЪЛЧАТ ЗА ТОВА!”         
             Според мен с това „всички мълчат”, авторът иска да ни каже, че същността на този „трети колониализъм” не се разбира и затова истината за него рядко се назовава. И е прав. А истината е скрита в т. нар. чуждестранни (стратегически) инвестиции.          У нас например огромното мнозинство от учени, политици и държавници, от целия политически и идеологически спектър, открито защитават тезата, че те, чуждестранните инвестиции, както и подаянията от кохезионните фондове на ЕС са благо. И продължават настървено да спорят, за това кой президент, премиер, министър или партия са допринесли повече за привличането им. Тази трагикомедия може да бъде обяснена , но не и оправдана.         
             Обяснението. През този и предишния колониализъм колонизаторите задължително създават в колониите класа – посредник в грабежа, наречена КОМПРАДОРСА буржоазия, която е кръвно заинтересована в увековечаването на колониалния статут на страната си. Освен този политико-икономически користен интерес, съществува и поне още една причина: същността на предишния колониализъм беше сетивно достъпна и затова предмет преди всичко на разсъдъчното мислене. Същността на сегашния нов колониализъм не е сетивно достъпна. Тя може да бъде изразена в случая с най-общото понятие „стойност” (Wert – на немски език), във формата му на „разменна стойност”. Но стойността е сетивно недостъпна. Никой никога не е виждал, чувал, вкусвал, докосвал или помирисвал стойност. Сетивно достапни са нейните множестово и различни от нея носители. Но както за възприемането на сетивно достъпните феномени са нужни сетива, така и за познонието на обективно съществеващата стойност, е нужно „сетиво”, а то е мисленето, в неговата разумна, според Хегел и спекулативна форма. Такова мислене индивидите получават като онаследена дарба и/или формират чрез упорито образование, което не маже да мине без що-годе задълбочено познание на научното творчество поне на Кант, Хегел и Маркс.             
            Оправданието. От нравствена гледна точка, всички форми на колониализъм, експлоатеция и потисничество са зло, незовисимо от това, дали попове ще ги оправдават с божията воля или буржоазни идеолози ще ги определят като разпространение на евроатлантическите ценности, основна от които е демокрацията. И тук човешкото съзнание затъва в дълбоко противоречие, от което трудно намира изход. Трудно, защото това зло е необходимо (обективно закономерно) зло, в смисъл, че капитализмът, на когото то е иманентно, е необходим етап от развитието на икономическата обществена формация. Това е една от основните истини на марксистката историософия. Но, така както днес то е необходимо, така изведнъж (в продължение на няколко десетилетия) ще се превърне в обходимо, тоест излишно, заедно със своя носител – капитализмът. Кой и как тогава ще съди персоналните носители на това „необходимо зло” , е трудно да се каже, защото, както е казал Карл Маркс „Аз не създавам рецепти за готварницата на бъдещето.” Но можем да бъдем уверени, че ще бъдат съдени и осъдени, а някои от тях и жестоко наказани.
Активен

bojinkata
Страници: 1 ... 4 5 [6]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2017 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални