Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вилхелм Райх  (Прочетена 2472 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« -: (Сряда) 22 Октомври 2014, 18:55 »

ВИЛХЕЛМ РАЙХ
Вилхелм Райх - (24 март 1897 - 3 ноември 1957) - е австрийски психоаналитик, член на второто поколение психоаналитици след Зигмунд Фройд (той е бил най-приближения асистент и най-добрия ученик на Фройд) и една от най-радикалните фигури в историята на психиатрията. Автор е на няколко влиятелни книги, от които особено се открояват Анализ на характера (1933), и Масовата психология на фашизма (1933). Неговата работа върху човешкия характер вдъхновява Анна Фройд да напише нейната "Егото и механизмите на отбраната (1936)", а неговата идея за бронята от мускули - изразът на личността чрез начина, по който тялото се движи - е оформила иновации като телесна психотерапия, "Гещалт терапия" на Фриц Перлс, биоенергийния анализ на Александър Лоен и първичната терапия на Артур Янов. Писанията му са вдъхновили поколения интелектуалци: по време на студенските протести през 1968г в Париж и Берлин студенти изписвали името му по стените и хвърляли копия на Масовата психология на фашизма по силите на полицията.


Пълна PDF колекция на Вилхелм Райх - всичко е на английски, източник - пайрът бей

Масовата психология на фашизма - даунлоуд торент, книгата е на английски, източник - пайрът бей

В книгата си Масовата психология на фашизма Райх твърди, че "Фашизмът е просто организирания първичен политически израз на структурата на характера на средно-статистическия човек. Това е базовата емоционална цивилизованост и нейната механистично-мистична концепция за живота". С това Райх всъщност отхвърля вцепененото всебщо разбиране, че фащизмът е специфично явление, характерно за определени националности или просто идеология на политическа партия, която е натякната на невинни хора чрез сила и политическо маневриране. Това по времето на Райх на практика означава, че и нацистите, и комунистите, и демократите, са различни форми на фашизъм.

Вилхелм Райх е преследван от нацистите в Европа, от комунистите в Азия, и най-накрая умира в американски затвор в обвинение за шпионаж. Шест тона негови написани на хартия трудове и изследвания са изгорени на улицата в момента на ареста му. Година след това в американски затвор със същите обвинения умира и Виктор Шаубергер - също австриец, умира от същото - сърдечен удар.


Вилхелм Райх започва изучаването на света като психолог, първи асистент на Зигмунд Фройд, но скоро след това, поради задълбаването в психилогическата характеристика на човека, Райх все повече развива разбиране за конкретни физични процеси в човешкия организъм, свързани с психологичния характер.
Така той се преориентира и започва да изучава биологични науки. След усилено политическо преследване и натиск името му да бъде очернено и по възможност да напусне обществената сцена, той успява да избяга в САЩ, където организира малка биологична лаборатория. Домът му там по-късно става известен като "Институт по Оргономика", където се събират много негови учиници и последователи - място, където се извършват биологични експерименти наравно с традиционна и нетрадиционна психоанализа.

В своята лаборатория в САЩ Вилхелм Райх открива неизвестна на науката до тогава енергия - нарича я оргон, идващо от "оргазъм". Според Райх това е енергия със сексуална природа.
Той бързо установява, че манипулирайки тази новооткрита от него енергия, той с лекота може да влияе на климата в дадена географска област, да лекува нелечими и тогава и днес болести, и да превръща неживата материя в жива (това е експериментално доказано от него и описано документално, но почти всичко това е изгорено от американското правителство; едноклетъчните живи организми, създадени от нежива материя чрез облъчване с оргонна енергия, той нарича "биони").

Оргонът има всичко общо с етерното поле, познато както на висши легендарни учени като Джон Кийли и Никола Тесла, така и на класическия окултизъм и алхимия от незапомнени времета. За повече относно етера и геометрията на пространството, виж Личната страница на Psyhea и В подкрепа на "свободната енергия".
« Последна редакция: (Сряда) 22 Октомври 2014, 19:01 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #1 -: (Сряда) 22 Октомври 2014, 19:37 »

Слушай, дребни човече! - Вилхелм Райх - The Noonday Press, New York 1974
(оригиналният текст на книгата на немски е с авторски права на Института по Оргономия 1948г)

ПРЕДГОВОР

Слушай, дребни човече! е човешки, а не научен документ. Написан е през лятото на 1946г за архивите на Института по Оргономика. В това време не е имало намерение за неговото публикуване [1]. Той отразява вътрешния смут на учен и лекар, който е наблюдавал дребния човек дълги години и е видял, отначало с изумление, а после с ужас, какво причинява дребния човек на себе си; как той страда, въстава, почита враговете си и коли приятелите си; как, когато и да се сдобие с власт "в името на народа", злоупотребява с нея и я преобразява в нещо по-жестоко от тиранията, която преди това е изстрадал от садистите на висшата класа в обществото.

Това обръщение към дребния човек е тих отговор на клюките и клеветите. Когато бе написано, никой не можеше да предвиди, че правителствена агенция, натоварена с отговорността да опазва публичното здраве, съглашавайки се с политици и кариеристи в психоанализата, ще разгърне такава атака срещу изследването на оргона [2]. Решението това обръщение да бъде публикувано като исторически документ бе взето през 1947г, когато емоционалната чума [3] започна да конспирира с цел да унищожи оргонните изследвания (забележете, не да докаже несъстоятелността им, а да ги убие чрез клевети, представяйки ги за нищожни). Усети се нуждата от това "обикновеният човек" да ознае какво всъщност представлява един учен и психоаналитик и как той, дребният човек, изглежда през опитното му око. Той трябва да бъде запознат с реалността, която единствена може да противодейства на унищожителния му стремеж към власт и трябва да му се покаже каква злокобна отговорност носи във всичко, което прави, без значение дали работи, обича, мрази или просто говори. Той трябва да научи как се превръща в черен или червен фашист. Всеки, който се бори за опазването на живота и за защитата на децата ни трябва по нужда да се противопостави както на черния, така и на червения фашизъм. Не защото червените фашисти, като черните фашисти, имат идеология, оправдаваща убийството, а защото те произвеждат сакати хора, хора-калъфи и морални идиоти от това, което са били живи и здрави деца; защото те издигат държавата над справедливостта, лъжите над истината и войната над живота; защото децата и опазването на жизнената сила, която е в тях, е единствената надежда, която ни е останала. Възпитателят и лекарят познават само един съюзник: жизнената сила в детето и пациента. Ако е верен на своя съюзник, ще намери прости решения на своите политически проблеми.

...

Онези, които са истински живи са благонамерени и неподозрителни в своите човешки взаимоотношения и като последствие на това - са застрашени в съвременните условия. Те предполагат, че другите мислят и действат щедро, благонамерено, и в помощ, според законите на живота. Това естествено поведение, основополагащо при здравите деца, както и при примитивния човек, обезателно представлява голяма опасност в борбата за рационален начин на живот, докато емоционалната чума още върлува, защото чумавите вменяват на себеподобните си своя собствен начин на поведение и мислене [3]. Благонамереният човек мисли, че всички хора са благонамерени, докато някой, заразен с чумата, мисли, че всички хора лъжат и мамят и са жадни за власт. В такава ситуация живите са в очевидна немилост. Когато те дават на чумавите, са напълно опосквани, след това подигравани и предадени.

Това винаги е било вярно. Крайно време е живите да заякнат, защото якостта е незаменима в борбата за запазване на жизнената сила; това няма да отнеме от добротата им, докато те стоят храбро редом до истината.
...
Има една единствена противоотрова срещу предразположеността на дребния човек към чумата: собственото му усещане за истинския живот. Жизнената сила не търси власт, но изисква единствено, да изиграе в пълнота признатата си роля в човешките дела. Тя проявява себе си чрез любов, работа, и знание.

...Слушай, дребни човече!

Наричат те Дребния човек, или Обикновения човек. Казват, че слънцето ти е изгряло, "Ерата на Дребния човек".
Ти не казваш това, дребни човече. Те го казват, президентите на великите нации, трудовите водачи, покаяните синове на буржоазията, държавниците и философите. Те ти дават бъдещето, но не задават въпроси за миналото ти.
Наследил си ужасяващо минало. Наследството ти е горящ диамант в ръцете ти. Това е, което имам аз да ти кажа.
...
[1] - Когато попада в затвора, по време на което става свидетел на изгарянето на трудовете му, Райх оставя завещание - всичко, което е останало неунищожено в дома му, да бъде заключено за 50 години след смъртта му, и тогава да бъде отворено за обществото отново. За това съблюдава една бивша негова пациентка - Мари Бойд Хигинс, която пазеше трудовете му заключени. Тези 50 години изтекоха през 2007ма, и оцелелите документи на Райх могат да бъдат намерени на сайта на Института по Оргономика: http://www.wilhelmreichtrust.org/history.html
[2] - Райх попада в затвора (където умира) именно заради съдебно преследване от страна на "Агенцията на храните и лекарствата" на САЩ. В тези преследвания активно участие взимат всички онези негови колеги-психоаналитици, които люто ненавиждат неговия начин на провеждане на психоанализата - те са поддръжници на класическата Фройдова психоанализа, която става ябълката на раздора между Фройд и Райх, когато райх развива разбирането си за сексуалните енергии у човека.
[3] - "емоционалната чума" представлява енергийни психо-патогенни тела, една съвсем реална болест на съзнанието, причинена от паразитни структури. Повече по въпроса читателят може да очаква в публикациите по темата Свещената война.
« Последна редакция: (Сряда) 22 Октомври 2014, 19:51 от форум » Активен

Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #2 -: (Сряда) 22 Октомври 2014, 19:50 »

да превръща неживата материя в жива (това е експериментално доказано от него и описано документално, но почти всичко това е изгорено от американското правителство; едноклетъчните живи организми, създадени от нежива материя чрез облъчване с оргонна енергия, той нарича "биони").

Това не мога да си го представя, как от нежива материя се създава жив организъм.
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #3 -: (Сряда) 22 Октомври 2014, 22:04 »

да превръща неживата материя в жива (това е експериментално доказано от него и описано документално, но почти всичко това е изгорено от американското правителство; едноклетъчните живи организми, създадени от нежива материя чрез облъчване с оргонна енергия, той нарича "биони").

Това не мога да си го представя, как от нежива материя се създава жив организъм.


Точно затова съм дал линкове за всичко, което е лесно налично относно Райх в интернет в момента. Всичко е в тези линкове - само от теб зависи дали ще уважиш любопитството си и ще увеличиш разбирането си в последствие, или не.

Но трябва да знаеш английски, както най-често се случва.
Бионите: Едно изследване в Произхода на живота - Вилхелм Райх
Списания за Оргономика, том 10 номер 1
Американски Колеж по Оргономика


Бележка на редактора:
Списанието с гордост представя първия английски превод на Die Bione, забележителна монография, първо публикувана в Осло 1938г и днес все още изпреварваща времето си с десетилетия. /мисля, че са столетия/
Многозначителните открития на Райх, изложени тук, не могат да бъдат надценени. Докато научният свят все още се е държал здраво за афоризма, че "всяко живо нещо идва от живата материя", Райх започва да проучва произхода на живота от функционална гледна точка. Той вече е бил формулирал оргазмената си формула: че напрежение - заряд - разтоварване - отпускане е специфичен цикъл за всички феномени, свързани с живота и описва всички автономни жизнени функции на организмите между ам*бата и човека. [1]

...

ВЪВЕДЕНИЕ

Не без загриженост оповестявам настоящите резултати от експериментите си с вегетативния живот. Загрижеността ми въобще не е свързана с правилността и точността на изложените тук сведения, въпреки че незначителна грешка или неточна дума може и да се намери все някъде. Няма резултати в този всеобхватен, ако не финален доклад, които да не са били потвърдени стотици пъти. Наблюденията, които не можеха да бъдат потвърдени, са изключени. Опитал съм се да опиша експеримента толкова ясно, колкото мога, с цел да подпомогна репликацията му. Наблюдението на основните факти, като везикулозното разпадане на материята в следствие на подуване, или култивацията на бионите, е неминуемо, когато направленията са спазени с някаква степен на точност. Наясно съм, че някой може да обясни именно тези факти по начин, който се различава от собствената ми интерпретация. Поради тази причина внимателно съм отделил секцията със сведенията в Първата част, от интерпретацията във Втора част.

...[1] - Това е електро-магнитен цикъл от първостепенна важност, свързан със създаването на електро-магнит по пътя на индукцията, от който може да се извлече безгранична, изобилна енергия, както ще стане ясно в бъдещи публикации в темата В подкрепа на "свободната енергия", както и свързаните с нея теми за магнетизма.
Активен

Неактивен knowledge
Full Member
***
Публикации: 134
Пол: Мъж

« Отговор #4 -: (Неделя) 02 Ноември 2014, 00:28 »

Той вече е бил формулирал оргазмената си формула: че напрежение - заряд - разтоварване - отпускане е специфичен цикъл за всички феномени, свързани с живота и описва всички автономни жизнени функции на организмите между ам*бата и човека.

Дънкан в експеримента Монтоук трябва да е в състояние на сексуална възбуда за да прави разни неща от нищото.
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #5 -: (Четвъртък) 21 Януари 2016, 01:19 »

За рускочетящи,проявяващи интерес,книгите на Райх:

http://www.koob.pro/reich/#books
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални